GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, nema apetita za rizikom

Azijska tržišta: Indeksi pali, nema apetita za rizikom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči daljnjeg povećanja kamatnih stopa središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je jučer skočio 1,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 poto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,3 i 1,1 posto.

Azijski ulagači nisu skloni riziku jer središnje banke zbog visoke inflacije najavljuju povećanje kamatnih stopa.

Iz jutros objavljenog zapisnika s nedavne sjednice australske središnje banke vidljivo je da će uskoro ta banka dodatno povećati kamate, nakon što ih je nedavno podigla za 0,50 postotnih bodova.

U četvrtak, pak, zasjedaju čelnici Europske središnje banke (ECB), koji su najavili prvo povećanje kamata od 2011. godine, za 0,25 postotnih bodova.

Istoga dana održat će se i sjednica čelnika japanske središnje banke, no od njih se ne očekuje zaoštravanje monetarne politike, s obzirom da je gospodarstvo slabo, a da inflacije nije previsoka.

Tako azijska tržišta prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,69 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,84, a Nasdaq indeks 0,81 posto.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali da je moguć nastavak rasta cijena dionica.

U petak su, naime, snažno porasle jer su splasnula strahovanja ulagača da će američka središnja banka povećati ključne kamate za cijeli postotni bod.

No, u ponedjeljak je entuzijazam splasnuo jer će zbog visoke inflacije Fed morati agresivno povećati kamate na sjednici u srpnju, možda ne za cijeli postotni bod, ali gotovo sigurno za 0,75 postotnih bodova.

„Doista je teško zadržati uzlazni zamah tržišta. A to je obično priča 'tržišta medvjeda'”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Ni kvartalni poslovni rezultati nisu impresivni. Doduše, većina kompanija i banaka izvješćuje o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju. No, rezultati su bolji od očekivanja zbog toga što su očekivanja u pravilu niska.

Tako je, primjerice, cijena dionice Goldman Sachsa ponešto porasla, nakon što je ta investicijska banka izvijestila o manjem nego što se očekivalo padu zarade u proteklom kvartalu, za 48 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom, dodatno skliznuvši s najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 138,35 na 137,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0105 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su jučer skočile oko 5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,39 posto, na 105,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 102,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE