GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali nakon informacije da je Trump zaražen koronom

Azijska tržišta: Indeksi pali nakon informacije da je Trump zaražen koronom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, nakon četiri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi, na kojoj se jučer nije radilo zbog tehničkih problema, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale oko 0,3 posto.

Na burzama u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se ne radi zbog praznika.

Nakon vijesti da Trump ide u karantenu, terminski S&P 500 indeks pao je 0,4 posto, pa je za očekivati da će u petak na Wall Streetu cijene dionica pasti, nakon jučerašnjeg rasta.

Činjenica da je Trump pozitivan pridonosi nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom.

„Razvoj događaja ovisit će o tome koliko će situacija biti ozbiljna, odnosno je li Trump zaražen. Ulagači su već ionako zabrinuti zbog predstojećih izbora, a ovo ulijeva dodatnu nesigurnost na tržišta”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog besplodnih pregovora između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronakrize.

Ministar financija Steven Mnuchin ponudio je jučer u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu. Na to su jučer ukazali podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima i potrošnji kućanstava.

Za jasnije pokazatelje situacije u američkom gospodarstvu ulagači čekaju izvješće o zapošljavanju u rujnu, koje će biti objavljeno u petak.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon četiri dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,69 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,45 na 105,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1720 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom jer se ulagači plaše da će nastavak širenja koronavirusa u svijetu loše utjecati na gospodarstva, a time i na potražnju za 'crnim zlatom'.

Nakon jučerašnjeg pada za više od 3 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala daljnjih 1,2 posto, na 40,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 38,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE