GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od drugog vala koronavirusa

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od drugog vala koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavljajući silaznom putanjom od prošloga tjedna, a pale su i cijene nafte jer su ulagače zabrinule vijesti o drugom valu širenja koronavirusa u Pekingu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,1 i 1 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez dok se prate vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

To je izazvalo strahovanja od novih zabrana kretanja i gospodarskih aktivnosti, produženog razdoblja opreza potrošača i sporog oporavka gospodarstva.

Ulagače nisu ohrabrili ni novi gospodarski pokazatelji iz Kine.

U svibnju je industrijska proizvodnja porasla 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na oporavak proizvodnje, ali sporiji od 5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

S druge strane, promet u trgovini na malo pao je u svibnju više nego što se očekivalo, za 2,8 posto na godišnjoj razini.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je terminski S&P 500 indeks trenutno u minusu oko 1 posto, što najavljuje nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga su tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks potonuli oko 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od polovice ožujka, jer su nakon novih ekonomskih procjena američkog Feda splasnule nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle od kraja ožujka do početka lipnja.

S obzirom na neka makroekonomska izvješća, ulagači su se nadali brzom oporavku gospodarstava od koronakrize i izlasku iz recesije. No, realnost je da se gospodarstva, doduše, postupno oporavljaju od prethodnog oštrog pada, ali da neće tako skoro dosegnuti razine od prije izbijanja koronakrize.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,07 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,33 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao sa 107,35 na 107,16 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1266 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1255 dolara.

A cijene su nafte nastavile klizati, nakon što su prošloga tjedna pale više od 8 posto, prekinuvši trend rasta koji je trajao šest tjedana.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 3,05 posto, na 35,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 37,95 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE