GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2020 / 08:32
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da bi novi soj koronavirusa, zbog čega je 'zatvoren' dio Britanije, mogao usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 1,2 posto.

Azijske burze oslabile su drugi dan zaredom jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa.

Zbog pojave novog soja virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske.

U međuvremenu, više od 40 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, a Francuska je zatvorila i granicu s Britanijom na 48 sati.

„Eskalacija restrikcija zbog covida-19 u Europi, kao odgovor na novi soj koronavirusa koji se širi brže od dosadašnjeg, mogla bi utjecati na tržišta dionica jer se očekuje njezin kratkoročni negativni utjecaj na globalni rast”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki Axi.

Pojava novog soja koronavirusa samo nekoliko mjeseci prije nego što će cjepivo protiv covida-19 biti dostupno širom svijeta obnovila je strahovanja od zaraze, od koje je dosad u svijetu umrlo oko 1,7 milijuna ljudi.

S druge strane, podršku tržištima pružila je jutros vijest da je američki Kongres, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, konačno prihvatio nove poticajne fiskalne mjere.

Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima te distribuciju cjepiva.

No, neke je ulagače razočarao iznos poticaja, s obzirom da je prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa iznosio čak oko 2.300 milijardi dolara.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,45 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 103,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2220 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2190 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,60 posto, na 47,70 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 posto, na 50,67 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE