GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama i u srijedu, drugi dan zaredom, cijene dionica pale jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,1 posto. U Hong Kongu, pak, stagniraju.

Azijske ulagače zabrinjava mogućnost drugog vala širenja koronavirusa, s obzirom da većina zemalja u svijetu postupno popušta restrikcije povezane sa suzbijanjem virusa.

Zbog toga su i na Wall Streetu jučer cijene dionica oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks izgubio 2 posto.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak za zarazne bolesti u SAD-u, upozorio je da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca, te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

Upozorio je i da će za razvoj i stavljanje na tržište lijeka ili cjepiva protiv koronavirusa trebati još neko vrijeme.

Posljednjih su tjedana svjetske burze snažno rasle zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, posljednjih dana tržišta su izgubila na zamahu jer se ulagači plaše da će oporavak svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se nadali.

Dolar oslabio uoči Powellova govora

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio uoči javnog nastupa predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella.

Fed je posljednjih mjeseci drastično srezao kamatne stope, na nulu, i ubrizgao nekoliko tisuća milijardi dolara u financijski sustav kako bi podržao američko gospodarstvo. No, neki, među kojima i predsjednik SAD-a Donald Trump, pritišću Fed da uvede i negativne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,35 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,45 na 107,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0845 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0800 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dobar dio jučerašnjih dobitaka. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala 2 posto, na 29,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 25,35 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE