GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, brine oprez Feda

Azijska tržišta: Indeksi pali, brine oprez Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer je ulagače zabrinuo oprez američke središnje banke u vezi oporavka gospodarstva, ali i daljnje širenje koronavirusa u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,6 i 3 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina.

Ti su indeksi pali nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke koji pokazuje da monetarne vlasti nisu sigurne u brzi oporavak gospodarstva.

Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku s prošlomjesečne sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu i dalje potrebni i fiskalni poticaji, ali su upozorili i na snažan rast javnog duga.

Upozorili su i da je rast zaposlenosti vjerojatno usporio, nakon snažnog skoka u svibnju i lipnju, a da će oporavak tržišta rada ovisiti o održivom ukidanju restriktivnih mjera u vezi koronavirusa i pokretanju poslovnih aktivnosti.

„Na Wall Streetu je jučer bio solidan dan za banke i pojedine dionice, no sve ostalo je palo nakon što je Fed upozorio da će gospodarski uvjeti još neko vrijeme biti teški”, kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

U utorak je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Brzi oporavak indeksa od koronakrize zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li takav rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Azijski ulagači oprezni su i zbog napetosti između SAD-a i Kine jer Washington prijeti daljnjim mjerama protiv kineskih tehnoloških kompanija, kao i zbog daljnjeg rasta broja oboljelih od koronavirusa u regiji, ponajviše u Južnoj Koreji.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,04 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,34 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,50 na 106,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1930 dolara, što je bila njezina najviša razina od svibnja 2018. godine.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,75 posto, na 45,03 dolara, dok je na američkom tržištu pojeftinila 0,96 posto, na 42,52 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE