GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, brine kinesko tržište nekretnina

Azijska tržišta: Indeksi pali, brine kinesko tržište nekretnina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2021 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale jer ulagače zabrinjava stanje na kineskom tržištu nekretnina, dok je dolar ojačao u odnosu na euro.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,25 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,1 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto.

Među najvećim su gubitnicama jutros kineske burze jer su ponovno zbog visoke razine zaduženosti pod pritiskom dionice kompanija koje posluju na tržištu nekretnina.

Zbog toga azijske ulagače nisu impresionirali novi rekordi na Wall Streetu. S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su jučer nove najviše razine u povijesti jer Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i jer su poslovni rezultati američkih kompanija bolji nego što se očekivalo.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u u listopadu. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 450.000, znatno više u odnosu na 194.000 u rujnu.

Taj bi podatak mogao dati nešto jasniju sliku kada bi Fed mogao započeti s povećanjem kamata jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula 'puna zaposlenost'.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,15 na 113,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1555 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1590 dolara.

Euro je oslabio nakon što je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde poručila da je vrlo mala vjerojatnost da će središnja banka podići kamatne stope u idućoj godini. To je razočaralo dio ulagača koji su procjenjivali da bi ECB zbog jačanja inflacije mogla povećati kamate već iduće godine, i to u dva navrata.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na britansku, nakon što je jučer Bank of England iznenadila tržišta odgodom povećanja kamatnih stopa.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon pada dva dana zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 1,0 posto, na 81,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,1 posto, na 79,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE