GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali zbog nove varijante koronavirusa

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali zbog nove varijante koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 07:04
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica oštro pale jer je ulagače zabrinula nova varijanta koronavirusa, koja se širi iz Južnoafričke republike, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće oko najviših razina u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 1,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,1 posto.

Azijske ulagače uznemirila je vijest da je u Južnoafričkoj republici identificirana nova varijanta covida-19 s višestrukim mutacijama i vrlo je zarazna.

Britanske vlasti smatraju da je to najvažnija varijanta do sada i plaše se da bi mogla biti otporna na cjepiva. Stoga su nametnule ograničenja putovanja u šest afričkih država.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

„Nakon ovakvih vijesti, prvo pucaš, a onda postavljaš pitanja. Tržišta procjenjuju rizik od mogućeg još jednog globalnog vala širenja virusa, ako se pokaže da je cjepivo neučinkovito. Nade u otvaranje gospodarstava i zemalja mogle bi splasnuti”, objašnjava

Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

Ulagači sa zabrinutošću prate i širenje koronavirusa u Europi. U Njemačkoj je jučer broj umrlih od virusa premašio 100.000, Slovačka je najavila dvotjedni 'lockdown', a češka vlada ranije zatvaranje barova.

Zbog svega toga trenutno su u znatnom minusu i europski terminski burzovni indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na europskim burzama u petak.

Američki terminski indeksi također ukazuju da bi danas na Wall Streetu, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, cijene dionica mogle osjetno pasti.

Ulagači su oprezni i jer središnje banke u svijetu počinju zaoštravati monetarnu politiku, s obzirom da je inflacija dosegnula visoke razine.

U fokusu su procjene o kamatama u SAD-u. Većina analitičara očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa Feda za 0,25 postotnih bodova do idućega lipnja, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u srpnju.

No, sve je više onih koji smatraju da će Fed iduće godine kamate povećati u tri navrata, a ne dva kako se očekivalo donedavno.

Dolar stabilan, cijene nafte pale

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće oko najviših razina u 16 mjeseci kako zbog očekivanja da će Fed povećati kamate brže od drugih velikih središnjih banaka, tako i zbog statusa dolara kao sigurnog utočišta kapitala u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,72 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 115,35 na 114,70 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1215 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, znatno pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 2 posto, na 80,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,5 posto, na 76,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE