GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.


Tako azijske burze prate jučerašnja kretanja na Wall Streetu, gdje su burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina.

Posljednjih tjedana tržišta su snažno rasla zahvaljujući prijedlogu predsjednika SAD-a Joe Bidena o novim poticajnim fiskalnim mjerama kako bi se podržalo gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.

I demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu se da su novi poticaji potrebni, no republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od ukupno 1.900 milijardi dolara preskup.

Jučer nije bilo značajnijih vijesti u vezi toga, osim što je predstavnik demokrata u Senatu poručio da će se nastaviti s procedurom donošenja zakona o poticajima i bez potpore republikanaca ako to bude potrebno.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, posebice tehnoloških.

Tako je jutros cijena dionice Microsofta skočila 4 posto, nakon što je najveća softverska kompanija u svijetu izvijestila o snažnom rastu prihoda i zarade u posljednjem lanjskom tromjesečju.

To je podržalo cjelokupni tehnološki sektor, a posebice dionice kompanija Apple i Facebook, koje bi ovih dana trebale objaviti svoja poslovna izvješća.

Podršku tržištima pružio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u najnovijim prognozama povećao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prijašnjih 5,2 na 5,5 posto.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog visokih razina cijena dionica na Wall Streetu, premda koronakriza još nije završena.

Odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće se na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize, pa se ulagači plaše da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti, što bi pritisnulo i ostale najveće svjetske burze.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala dok ulagači čekaju odluke američke središnje banke.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje. Ne očekuju se značajnije promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti poruke predsjednika Feda Jeromea Powella nakon sjednice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,38 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 103,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2160 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2135 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za 'crnim zlatom'.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 52,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 56,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE