GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi na rekordnim razinama

Azijska tržišta: Indeksi na rekordnim razinama
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica dosegnule rekordne razine jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava, s obzirom da se očekuju novi poticaji u SAD-u i da se ubrzava cijepljenja protiv covida-19 u mnogim zemljama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu od kada postoji.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto.

Na azijskim burzama vlada dobro raspoloženje, premda su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago skliznuli s rekordnih razina, nakon šest dana neprestanog rasta.

Unatoč jučerašnjem padu, S&P 500 indeks na dobitku je od početka mjeseca više od 5 posto.

To se zahvaljuje nadi ulagača u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, s obzirom na napredak u distribuciji cjepiva protiv covida-19 i pad broja novozaraženih u SAD-u.

Ubrzanju oporavka gospodarstva SAD-a, najvećeg izvoznog tržišta mnogih azijskih kompanija, trebali bi pridonijeti i novi poticaji.

Ulagači se nadaju da će već ovoga mjeseca Kongres prihvatiti prijedlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta.

„Investitori u svijetu pojačano ulažu u dionice jer Bidenova vlada planira povećati javnu potrošnju”, kaže Norihiro Fujito, strage u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

I vlasti mnogih drugih najvećih gospodarstava u svijetu nastavljaju s pojačanom potrošnjom, dok će središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

To znači, kažu analitičari, da cijene dionica rastu na temelju reflacije, niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju u mnogim razvijenim zemljama, uključujući SAD i Japan.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,10 na 104,55 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,2120 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2070 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale s najviših razina u godinu dana. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 58,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 61,02 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE