GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi na putu znatnih tjednih dobitaka

Azijska tržišta: Indeksi na putu znatnih tjednih dobitaka
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, s obzirom da su burzovni indeksi pred najvećim tjednim dobitkom u dva mjeseca, premda makroekonomsko okruženje baš i ne ide u prilog tržištima dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je na tjednoj razini pred najvećim dobitkom u dva mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 poto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,2 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,3 posto.

Ulagači nisu voljni dodatno riskirati, nakon što su cijene dionica u ovom tjednu znatno porasle, unatoč pogoršanju makroekonomske slike u svijetu, visokoj inflaciji i povećanju kamata središnjih banka.

Jučer je Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, više nego što se očekivalo.

Tako su kamate za refinanciranje banaka podignute na 0,5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 posto, a kamate na depozite na nula posto.

Time je ECB završila politiku negativnih kamatnih stopa, koju je vodila od 2014. godine.

„Povećanje kamata ECB-a za 0,50 postotnih bodova mnoge je iznenadilo. No, oštro povećanje kamata sada je u svijetu postala norma”, kaže Susan Kilsby, ekonomistica u ANZ-u.

Agresivniji nego što se očekivalo potez ECB-a pokazuje da čelnike središnje banke zabrinjava kretanje inflacije u eurozoni na rekordnim razinama, iznad 8,5 posto.

No, u Japanu inflacija nije takav problem. Jutros je objavljeno da je u toj zemlji u lipnju inflacija iznosila 2,2 posto, što znači da središnja banka i dalje može voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

Zahvaljujući tome, Nikkei indeks raste sedmi dan zaredom.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,51 posto, dok je S&P 500 porastao 0,99, a Nasdaq indeks 1,36 posto.

S&P 500 dosegnuo je jučer najvišu razinu od 9. lipnja, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Među najvećim je dobitnicima bio tehnološki sektor, pri čemu je cijena dionice Tesle porasla gotovo 10 posto, jer je taj proizvođač električnih automobila ostvario veću kvartalnu dobit nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, najviše je porastao.

No, jutros je terminski Nasdaq u minusu oko 0,7 posto jer je cijena dionice Snapa potonula više od 25 posto, nakon što je ta tehnološka kompanija razočarala poslovnim rezultatima.

I dok su rezultati većine američkih kompanija bolji nego što se očekivalo, na makroekonomskom frontu situacija se ponešto pogoršava. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u porastao na 251.000, najvišu razinu u osam mjeseci.

Očekuje se dodatno usporavanje rasta američkog gospodarstva jer će Fed zbog visoke inflacije ovoga mjeseca ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 138,35 na 137,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0195 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0210 dolara.

Ipak, euro je prema dolaru na putu najvećeg tjednog dobitka od kraja svibnja.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg osjetnog pada.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,93 posto, na 104,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,88 posto, na 97,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE