GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, ulagači oprezni

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, ulagači oprezni
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok se prate vijesti o širenju omikron varijante koronavirusa u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Šangaju i Hong Kongu burzovni indeksi stagniraju.

Azijske burze podržava jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom, pri čemu je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu.

To se zahvaljuje dobrim vijestima iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Naime, kartičarska tvrtka Mastercard objavila je da je, prema njezinim podacima, od 1. studenoga do 24. prosinca promet u trgovini na malo porastao 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Ohrabruju podaci o snažnoj potrošnji jer osobna potrošnja čini 70 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, kaže Sylvia Jablonski Kampaktsis, direktorica u tvrtki Defiance ETFs.

S druge strane, pod pritiskom su se našle dionice putničkog sektora, s obzirom da je posljednjih dana što zbog lošeg vremena, što zbog širenja omikron varijante koronavirusa odgođeno nekoliko tisuća domaćih i inozemnih zrakoplovnih letova i niz kružnih putovanja.

Premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa, na Wall Streetu posljednjih dana cijene dionica rastu, zahvaljujući uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine.

No, na azijskim se burzama trguje opreznije dok ulagači prate rast broja novozaraženih koronavirusom u regiji.

Na kineskim su tržištima, pak, pod pritiskom dionice u tehnološkom sektoru jer se ulagači plaše zaoštravanja pravila igre u tom sektoru.

Dolar stagnira, cijene nafte rastu

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,09 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 114,40 na 114,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1330 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1320 dolara.

Cijene se nafte, pak, kreću na razinama od jučer, kada su skočile oko 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,10 posto, na 78,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 75,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE