GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli na početku tjedna
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima jer novi podaci sugeriraju da se tamošnje gospodarstvo polagano oporavlja nakon oštrog usporavanja prethodnih mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle nešto više od 1 posto. U Australiji su, pak, pale 0,3 posto, dok se u Južnoj Koreji zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na kineskim burzama jer su ulagače ohrabrili pokazatelji oporavka gospodarskih aktivnosti.

PMI indeks aktivnosti u uslužnom sektoru dosegnuo je u svibnju 41,4 boda, dok je mjesec dana prije iznosio samo 36,2 boda.

Premda kretanje indeksa ispod razine od 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti, ulagači su zadovoljni jer aktivnosti postupno jačaju, a s ukidanjem restrikcija protiv covida-19 u mnogim gradovima, uključujući Peking i Šangaj, tempo gospodarstva trebao bi se ubrzati.

Tim više što kineske vlasti najavljuju nove poticajne mjere.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi gospodarski pokazatelji u najvećim svjetskim gospodarstvima, kao i sjednice središnjih banaka.

U SAD-u će u petak biti objavljeni podaci o inflaciji u svibnju, koji će pokazati jesu li inflacijski pritisci već dosegnuli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših razina u 40 godina.

A to će utjecati na buduće odluke američke središnje banke o kamatnim stopama.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuje niz posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

U četvrtak će, pak, u fokusu ulagača biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB).

Očekuje se da će ECB ovoga mjeseca završiti poticajni program kupnje državnih obveznica, a da će u srpnju početi povećavati kamatne stope, s obzirom da se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim razinama.

Nakon posljednjih komentara dužnosnika ECB-a, na tržištu novca procjenjuje se da bi do listopada kamate u eurozoni mogle biti povećane za 1 postotni bod, a do kraja godine za 1,25 bodova.

„Posljednje poruke dužnosnika ECB-a upućuju na to da bi u srpnju i rujnu kamate mogle biti povećane za po 0,25 postotnih bodova, što znači da bi kamate izašle iz negativnog područja do kraja trećeg tromjesečja. No, neki dužnosnici zagovaraju i povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova”, pišu analitičari NAB-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,20 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,16 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 130,85 na 130,65 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0720 dolara, kao i u petak navečer.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon vijesti da je Saudijska Arabija znatno povećala cijene svoje nafte za isporuke u Aziji u srpnju.

Tako je nastavljen trend rasta cijena nafte jer trgovci procjenjuju da najavljeno povećanje proizvodnje OPEC-a u srpnju i kolovozu neće biti dovoljno, s obzirom da potražnja raste, posebice u Kini gdje se postupno ukidaju restriktivne mjere protiv covida-19.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala 0,21 posto, na 119,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,31 posto, na 119,24 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE