GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Geopolitičke tenzije srušile kineske indekse

Azijska tržišta: Geopolitičke tenzije srušile kineske indekse
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim burzama u utorak su najvažniji indeksi pali, pri čemu kineskih burzi za gotovo tri posto, zbog rastućih geopolitičkih tenzija uslijed posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu unatoč protivljenju Kine, dok je na deviznim tržištima ojačao tečaj jena zbog svog statusa sigurne valute u nemirnim vremenima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih, oko 6,30 sati bio je u minusu 0,8 posto. Istodobno, tokijski Nikkei potonuo je 1,47 posto, na 27.582 boda.

I svi ostali najvažniji regionali burzovni indeksi bili su u minusu, pri čemu šangajske burze za 2,86 posto, šenzenske 3 posto, a hongkoške za 2,71 posto.

Mediji navode da će Pelosi posjetiti Tajvan, otok s demokratski izabranom vlašću za koji Kina smatra da je njezin otcijepljeni dio. Vezano uz taj posjet, službeni Peking upozorio je
da kineska vojska "neće sjediti besposleno" te da će "čuvati kienski suverenitet i teritorijalni integritet".

"Posjet Pelosijeve značajno će pojačati napetosti između SAD-a i Kine, no vjerojatno neće potaknuti kinesku reakciju koja bi riskirala konflikt", naveli su analitičari Euroasia grupe u svojoj bilješci klijentima.

Ovaj tjedan, pak, započeo je podacima o slabljenju industrijske atkvinosti u Kini, Europi i SAD-u, pri čemu je ISM indeks industrijskih aktivnosti u SAD-u za srpanj zabilježio najnižu razinu od kolovoza 2020.

To je pritisnuto cijene sirove nafte na svjetskim tržištima, jer se s usporavanjem rasta očekuje slabljenje potražnje na energentima. Barel Brenta jutors je na londonskoj burzi pojeftinio čak 4 dolara, na 99,74 dolara, dok je cijena barela WTI-ja na američkom tržitšu bila 5 dolara niža u odnosu na jučer, te se njime trguje po 93,67 dolara.

"Pokazatelji objavljeni u posljednja 24 sata ukazuju da globalno gospodarstvo usporava, a znakova o usporavanju sve je više", ističe strateg pri National Australia Banku, Rodrigo Catril.

Dolar pod pritiskom

Na deviznim tržištima tečaj dolara potonuo je prema japanskom jenu na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca, a spustio se i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, budući da se investitori pozicioniraju u skladu s očekivanjima da će američki Fed poduzimati manje agresivno zaoštravanje monetarne politike nego su ranije procjenjivalo zbog gospodarskog usporavanja.

Tečaj dolara pao je danas 0,55 posto, na 130,595 jena, što je njegova najniža razina od 6. lipnja. U protekla četiri trgovinska dana dolar je pao prema jenu za 4 posto.

Tržišni strateg pri Saxo Marketsu u Hong Kongu, Redmong Wond ističe da je pad tečaja američke prema japanskoj valuti rezultat ublaženih očekivanja investitora o daljnjem Fedovom podizanju kamatnih stopa, nakon što su one od počekta godine već dignute za 2,25 postotnih bodova, ali i pada cijena nafte, što pogoduje Japanu, velikom uvozniku energenata. Također, jen se kupuje i zbog svog statusa sigurnog utočišta za kapital uslijed zabrinutosti oko rasta napetosti vezanih uz posjet Nancy Pelosi Tajvanu.

Prema euru, dolar je oslabio 0,09 posto, na 1,0294 dolara za euro.

Zbog svega toga, dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema šest najvanijih svjetskih valuta, potonuo je u utorak na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana od 105 bodova.

Tagovi: Azijska tržišta, Nancy Pelosi, Tajvan, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE