GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa

Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč rastu inflacije u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Većina azijskih burzi prati jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu na novu najvišu razinu u povijesti.

Novi rekord ponajviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za 1 posto, pri čemu su cijene dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma, koje imaju veliku težinu u indeksima, porasle između 0,6 i 2,4 posto.

Pritom ulagače nije pokolebao ni podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.

To nije uznemirilo ulagače jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u nekoliko navrata poručio da će rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će Fed nastaviti podržavati gospodarstvo.

To znači da će kamatne stope ostati na izuzetno niskim razinama i da će Fed nastaviti monetarnim mjerama podržavati oporavak gospodarstva od koronakrize.

Zbog toga nisu porasli prinosi na američke državne obveznice, koji obično rastu zajedno s jačanjem inflacijskih pritisaka.

„Tržište je očigledno bilo spremno za pojačani rast potrošačkih cijena. Ulagače to nije pokolebalo jer je Fed poručio da očekuje privremeni rast inflacije i da nastavlja sa svojim poticajnim politikama”, pišu analitičari Westpaca u osvrtu na situaciju na tržištima.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća. U srijedu će nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestiti o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zahvaljujući rastu Wall Streeta i većine azijskih burzi, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati 50 najvećih svjetskih burzi, porastao je 0,15 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros pala na najnižu razinu u tri tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,50 na 108,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1960 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1905 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,35 posto, na 63,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,40 posto, na 60,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE