GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa

Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji skok Wall Streeta jer je ulagače ohrabrila vijest o obećavajućim rezultatima eksperimentalng cjepiva protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 1,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 3 posto, nakon objave američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 20 posto, a vijest o cjepivu potaknula je i snažan rast cijena u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

„Ta je vijest izazvala oluju jer, ako se razvije cjepivo, sve nesigurnosti u vezi gospodarstva i virusa sasvim će nestati“, kaže Ken Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Nada u cjepivo podržala je nade da bi se najveća svjetska gospodarstva mogla brže oporaviti od koronakrize.

No, analitičari zasad očekuju oštar pad globalnog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi 2021. jer još nema odobrenog lijeka ili cjepiva za Covid-19, a stručnjaci kažu da je za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva potrebno između 12 i 18 mjeseci.

„Moguće da su ubrizgavanjem velike likvidnosti na tržišta središnje banke navele ulagače da se ne obaziru na rizike, kao što su prenapregnute korporativne i državne bilance, rast broja slučajeva koronavirusa i vjerojatni spori oporavak gospodarstava“, pišu analitičari tvrtke Perpetual u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,74 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,38 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,10 na 107,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0825 dolara.

Podršku euru pružila je vijest da su Njemačka i Francuska predložile fond za oporavak, vrijedan 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 1,2 posto, na 35,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 32,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE