GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Dionice proizvođača čipova snažno podigle Nikkei 225

Azijska tržišta: Dionice proizvođača čipova snažno podigle Nikkei 225
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Azijske burze u četvrtak su rastom pratile Wall Street, budući da su se investitori ponovno okrenuli ulaganju u tehnološki sektor i zlato, a prodaju dolar.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7,00 sati bio je plusu 0,2 posto. Istodobno, japanski Nikkei na dobitku je 1,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih pola godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova.

Šangajski i južnokorejski indeks u plusu su oko pola posto, no australski indeks je u minusu 0,75 posto. Australska burza pod pritiskom je najnovije objave o stopi nezaposlenosti koja je u srpnju dosegnula 7,5 posto, najvišu razinu zadnje 22 godine.

Rast azijskih burzi uslijedilo je nakon što je na Wall Street S&P 500 indeks dosegnuo gotovo rekordnu razinu, u okruženju u kojem se čak i loša vijest tretira kao dobra ako povećava izglede da se usvoji novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu.

A najnoviji podaci govore da je inflaciju u SAD-u u srpnju porasla na 0,6 posto, dvostruko više od procjena analitičara. Istodobno, čini se da se dnevni rast broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u stabilzirao na otprilike 55.000.

Tržište i dalje nestrpljivo čeka nove vijesti o novom paketu fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu, unatoč tome što nema nikakvih znakova napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca. Nestrpljivo čekaju i rezultate sastanka koji će se tijekom vikenda održati između američkih i kineskih trgovinskih dužnosnika.

"Uzlet cijena američkih dionica postavlja pitanje je li tržište podleglo napuhanom optimizmu", kaže Vishnu Varathan iz Mizuhoa, upozoravajući da realna ekonomija neće bilježiti oproavak u obliku V krivulje.

Dolar nastavio kliziti

Izostanak kompromisa između republikanaca i demokrata oko dodatnih poticaja američkom gospodarstvu na deviznim tržištima izazvao je novo slabljenje tečaj dolara prema većini najvažnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je u četvrtak 0,2 posto, na 93,25 boda.

Tečaj dolara tako je oslabio 0,8 posto prema euru, te jedan euro stoji 1,1813 dolara. Prema jenu, dolar je oslabio 0,1 posto, na 106,65 jena.

"Dolaru trebaju pozitivne vijesti o poticajima da ojača, no ja sam siguran da ćemo doći do toga jer ti političari ne mogu doći pred svoje glasače praznih ruku. Jednom kad se to dogodi, dobitci dolara prema jenu mogli bi biti katalizator za jačanje dolara i prema ostalim valutama", kaže Masafumi Yamamoto, valutnih strateg u Mizuho Securitiesu.

Slabiji tečaj dolara pomogao je oporavak cijene zlata, koja je porasla 1 posto, na 1.937 dolara za uncu.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE