GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2022 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američke središnje banke, nakon što je inflacija u SAD-u dosegnula nove najviše razine u više od 40 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji tek blagi pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,67 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,45, a Nasdaq indeks 0,15 posto.

Tijekom trgovanja ti su indeksi bili u minusu i više od 1 posto jer je ulagače šokirao podatak da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina.

Analitičari su očekivali rast inflacije s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto, pa je ovaj podatak učvrstio uvjerenje na tržištu da će američka središnja banka u srpnju povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Neki sada čak špekuliraju da bi Fed mogao podignuti kamate za cijeli postotni bod.

„Osobno očekujem da će Fed ostati pri planovima o povećanju kamata za 0,75 postotnih bodova. Ako će ići s cijelim postotnim bodom, izgledalo bi da su u panici”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je od početka godine ključne kamate u raspon od 1,5 do 1,75 posto, a morat će i dalje agresivno podizati cijenu novca.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

„Mislim da je recesija neizbježna. Fed će morati biti agresivan kratkoročno i spustiti potražnju, a to vodi u recesiju”, kaže Liz Ann Sonders iz tvrtke Charles Schwab.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja burzovni su indeksi ublažili gubitke.

„Nakon ovakvog izvješća o inflaciji, očekivali biste veliko povlačenje iz rizičnih investicija, no tržište se nakon početnog pada smirilo. Mislim da je to zbog toga što ulagači ionako već od prije očekuju agresivno povećanje kamata Feda”, kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird.

Dolar snažan, cijene nafte porasle

A na valutnom se tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje kreće na najvišim razinama u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,25 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 137,14 na 137,95 jena, a u jednom se trenutku probio i iznad 138 jena, prvi put od 1998. godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0020 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0035 dolara.

Jučer je u jednom trenutku tečaj eura pao ispod jednog dolara, na 0,9998 dolara, po prvi put od kraja 2002. godine.

Europska je valuta već danima pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će energetska kriza gurnuti gospodarstvo eurozone u recesiju.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,68 posto, na 100,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,57 posto, na 96,85 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE