GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore o novim poticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 1,1 posto. Na kineskim se burzama zbog praznika ne radi.

Na tržištima vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale više od 1 posto, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu.

„Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala poduzeća", objavio je na Twitteru Trump, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u dobroj vjeri.

Pregovori o novim poticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi.

Posljednjih tjedana tržišta je podržavala upravo nada u novi paket poticajnih mjera, s obzirom da je većina mjera iz prvog paketa poticaja istekla, a da je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu.

No, azijske ulagače to nije toliko uznemirilo kao američke. Analitičari kažu da će novi poticaji biti dogovoreni prije ili kasnije.

„Postoji nekoliko načina da se odobre poticaji, no niti jedan od njih nije u igri prije predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom. Ipak, oba konkurenta u tim izborima obećali su nove mjere, pa će ih biti na ovaj ili onaj način. Samo moramo pričekati”, kaže Rob Carnell, ekonomist u ING-u.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon dva dana pada, jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,87 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio s jučerašnjih 105,70 na 105,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1725 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1790 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer se ulagači plaše da će se bez novih poticajnih mjera usporiti oporavak američkog gospodarstva, a time i potražnje za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,5 posto, na 42,01 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 39,91 dolar.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE