GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, skromna trgovina

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, skromna trgovina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, no obujam trgovanja je skroman jer se na najvećim tržištima, u Kini, Južnoj Koreji i Japanu, zbog praznika ne radi, dok je dolar na valutnim tržištima blago ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Tajvanu i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto, dok su u Singapuru pale 0,8 posto. Na burzama u Južnoj Koreji, Šangaju i Tokiju ne radi se zbog praznika.

Najviše je jutros porastao australski ASX 200 indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom sektoru jer zbog oporavka gospodarstava od koronakrize rastu cijene sirovina.

Na ostalim burzama, pak, vlada oprez zbog jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaqa.

Bila je to posljedica pritiska na tehnološki sektor, dok su ojačali neki ciklički sektori, koji bi mogli imati više koristi od oporavka gospodarstava.

Fiskalni poticaji i izuzetno poticajna monetarna politika Feda podržavaju oporavak američkog gospodarstva i rast Wall Streeta, koji je nedavno dosegnuo nove rekordne razine.

No, prije ili kasnije vlasti će morati povećati poreze da bi financirale proračunski deficit, a središnja banka kamate da bi spriječila rast inflacije.

Na to je jučer upozorila ministrica financija Janet Yellen.

„Možda će kamatne stope trebati ponešto povećati da se gospodarstvo ne bi pregrijalo, premda je dodatna potrošnja države relativno mala u odnosu na veličinu gospodarstva”, kazala je Yellen.

Stoga su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno krajem tjedna.

Budu li podaci snažni, kao posljednjih mjeseci, to će značiti da se oporavak gospodarstva ubrzava, ali i da bi Fed mogao povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Doduše, čelnici Feda neprestano ponavljaju kako se tržište rada još nije dovoljno oporavilo da bi se razmišljalo o zaoštravanju monetarne politike.

„Wall Street neće znati je li Fed pogriješio u politici dok ne prođe nekoliko mjeseci i to čini neke trgovce nervoznima”, piše Edward Moya, analitičar u tvrtki Oanda, u osvrtu na situaciju na tržištu.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta jutros blago ojačao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,10 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće na jučerašnjim razinama, oko 109,25 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2015 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2055 dolara.

A cijene su nafte porasle treći dan zaredom i dosegnule najviše razine u sedam tjedana jer mnoge zemlje otvaraju svoje granice turistima, pa se očekuje jačanje potražnje za gorivima.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 69,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 66,25 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE