GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, skroman promet

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, skroman promet
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim tržištima kapitala u ponedjeljak su najvažniji dionički indeksi blago ojačali, no uz skroman obujam trgovanja jer su tržišta u Japanu i Singapuru zatvorena zbog praznika.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih bio je oko 7,30 sati u minusu 0,5 posto. Istodobno, vodeći regionalni burzovni indeksi bili su u plusu - australski ASX 200 indeks za 0,16 posto, južnokorejski Kospi za 0,05 posto, a indeks burze u Hong Kongu za 0,97 posto.

No, obujam trgovanja je slabiji zbog praznika u Japanu i Singapuru.

Uglavnom dobro raspoloženje na azijskim burzama posljedica je odjeka boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u objavljeno u petak. U srpnju je, naime, u SAD-u broj zaposlenih porastao za 943.000, više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 5,9 na 5,4 posto, najnižu razinu od početka pandemije.

"Tržište je pozitivno reagiralo na bolje od očekivanja podatke o zapošljavanju u SAD-u, što je dalo na vjerodostojnosti Fedovom gledištu kako će tržište rada i tijekom ljeta nastaviti jačati, unatoč zabrinutostima oko delta soja virusa", stoji u analizi ANZ Researcha, u kojoj se dodaje da iako je još dug put prema dosezanju pune zaposlenosti, brojke objavljene u petak izbrisale su dio zabrinutosti oko oporavka američkog tržišta rada.

No, neke investitore jutros je zabrinulo naglo potonuće cijene zlata na 1.750 dolara za uncu. Ono je aktiviralo automatske naloge za prodaju kako bi investitori spriječili daljnje gubitke, zbog čega je cijena zlata potonula na svega 1.684 dolara - najnižu razinu u zadnjih četiri mjeseca. Sada se njegova cijena kreće oko 1.723 dolara za uncu, što je 2,2 posto manje nego u petak.

Pale su i cijene nafte za otprilike dva posto, nastavivši kliziti nakon prošlotjednog potonuća za više od 6 posto zbog zabrinutosti oko širenja delta varijante koronavirusa i uvođenja novih ograničenja za putovanja, prije svega u Aziji. Barel Brenta jutros stoji 69,26 dolara, a na američkom tržištu cijena barela iznosi 66,9 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE