GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, ekonomski oporavak u fokusu

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, ekonomski oporavak u fokusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je u fokusu ulagača postupan oporavak gospodarstava od koronakrize, dok su podaci o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon niza podataka koji pokazuju da se aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u najvećim svjetskim gospodarstvima postupno oporavljaju, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci.

Zahvaljujući tome, u drugom su planu vijesti o širenju koronavirusa, premda te brojke nisu ohrabrujuće. Broj umrlih od tog virusa u Latinskoj Americi premašio je 100.000, dok se u nekim saveznim državama SAD-a bilježi rekordni rast novozaraženih.

Mediji pišu da bi Europska unija mogla blokirati dolazak Amerikanaca u Europu jer SAD ne uspijeva kontrolirati pandemiju.

Ipak, tržišta su stabilna jer ulagači vjeruju da neće biti nove blokade gospodarskih aktivnosti, unatoč rastu broja novozaraženih.

Uz to, očekuju se nove poticajne mjere. Američke vlasti, primjerice, najavljuju nove poticaje, koji bi mogli ponovno sadržavati isplatu gotovine najugroženijim građanima i porezne olakšice.

Ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će iduće poticajne mjere biti usmjerene na brzi povrat ljudi na posao.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Dolar oslabio treći dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio treći dan zaredom.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,58 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,05 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 107,20 na 106,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1260 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 20-ak centi, na 40,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 15-ak centi, na 42,45 dolar.

Zbog pada tečaja dolara, tiskanja novca od strane najvećih središnjih banaka u svijetu i niskih kamata, posljednjih dana raste i cijena zlata, stoga je cijena unce dosegnula 1.770 dolara, najvišu razinu od listopada 2012. godine.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodio rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodio rast indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta povećala su dobitak od ponedjeljka kako su se dionice tehnološkog sektora oporavile na Wall Streetu, a ulagači procjenjuju brze podatke o poslovnoj aktivnosti iz Australije, Japana i Indije.
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
NEW YORK - Američki indeksi su porasli u ponedjeljak, oporavivši se nakon teškog tjedna, kako su se dionice tehnoloških kompanija oporavljale, a napetosti na Bliskom istoku smanjivale. Trgovci su također očekivali objavu velikih zarada.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je optimizam na Zagrebačku burzu.
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
PERADARSTVO
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
BRUXELLES - Na konferenciji u Bruxellesu, predstavnik hrvatskih peradara Dražen Čurila upozorio je na prijetnju tradicionalnom uzgoju peradi u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE