GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati uoči sjednice američke središnje banke i poslovnih izvješća niza kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu oko 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,5 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

Premda se očekuje da će Fed ponoviti da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućem jačanju inflacijskih pritisaka, ulagači nisu skloni dodatno riskirati, s obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronavirus još nije savladan.

Ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 poboljšava gospodarske izglede, no rast broja novozaraženih u Indiji i nizu drugih zemalja drži ulagače na oprezu.

Zbog toga ih nisu impresionirali jučerašnji novi rekordi S&P 500 na Wall Streetu i Nasdaq indeksa, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Alphabeta, Facebooka i Tesle, koji će ovih dana objaviti poslovna izvješća za prvo tromjesečje.

Lani su dionice tih kompanija predvodile po rastu na tržištu, a izvješća će pokazati je li visoka razina cijena dionica tih kompanija opravdana.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o većem nego što se očekivalo rastu prihoda i dobiti u proteklom kvartalu, no cijena dionice pala je oko 0,5 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla s najnižih razina u sedam tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,93 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,75 na 108,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2070 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2110 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle i tako nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,30 posto, na 65,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 62,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, shanghai composite Index, Južna Koreja, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE