GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australska vlada predviđa 20-postotni pad cijena željezne rude u svijetu u 2018.

Australska vlada predviđa 20-postotni pad cijena željezne rude u svijetu u 2018.
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2018 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
SYDNEY - Australska vlada procjenjuje da će se ove godine cijene željezne rude smanjiti za petinu u odnosu na 2017. godinu, na prosječnih 51,50 dolara po toni, pod utjecajem rastuće globalne ponude i prigušenije potražnje iz najvećeg uvoznika Kine. 

Procjene vlade u Canberri odudaraju od prognozi privatnih tvrtki, poput banaka UBS i Citi koje očekuju da će prosječna cijena iznositi oko 64 dolara po toni, odnosno da će se zadržati na razini prošlogodišnjeg prosjeka, s obzirom na iznenađujuću otpornost tržišta.

Iako je na spot tržištu cijena željezne rude trenutno oko 75 dolara za tonu i kliznula je ispod razine od 52 dolara u lipnju 2017. godine, analitičar za sirovine i energiju pri australskom ministarstvu industrije, inovacija i znanosti David Thurtell skreće pozornost na očekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji čelika.

U ministarstvu su, kako dodaje, ipak zadovoljni aktualnim procjenama.
U najnovijem pregledu za robna tržišta australsko ministarstvo predviđa da će cijene nastaviti padati i iduće godine, kada bi se trebale spustiti na prosječnih svega 49 dolara po toni.

"Cijena željezne rudače oscilirat će i u prvim će mjesecima 2018. budući da tržište reagira na neizvjesnost vezano za utjecaj ograničenja u zimskoj proizvodnji na potražnju za željeznom rudačom", upozorili su iz ministarstva. 

Niže cijene zrcalit će rastuće isporuke iz jeftinijih proizvođača i prigušeniju potražnju iz Kine, poručili su u najnovijem pregledu stanja na tržištu.
U Kini je u tijeku proces gašenja zastarjelih, po okoliš štetnih čeličana i indukcijskih peći kako bi se ublažila prekapacitiranost kineskog sektora čelika, podsjeća Reuters.

Tagovi: Australija, željezna ruda, tržišta roba
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE