GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ATZN odobrio potporu za restrukturiranje Brodotrogira

ATZN odobrio potporu za restrukturiranje Brodotrogira
RESTRUKTURIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2011 / 15:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je na svojoj 85. sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodotrogira kojeg je izradila tvrtka Jadranska ulaganja, izvijestili su iz AZTN-a.
Potpora u iznosu nešto višem od 2,8 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2016. i sastoji se subvencija, državnih jamstava, otpisa te preuzimanja dugova od strane Vlade RH. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 4,6 milijarde kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora iznosi 1,8 milijarde kuna ili 40 posto. U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Tako kompenzacijske mjere u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta iznose najmanje 15 101 CGT-a, a ukupna godišnja proizvodnja može iznositi do 54.955 CGT-a. Mjera smanjenja proizvodnih kapaciteta mora se provesti u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Također, najkasnije u tome roku, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Agenciji i Europskoj komisiji, sukladno obvezama preuzetim tijekom pregovora o članstvu u EU, treba dostaviti dokaz o izvršenju mjere smanjenja proizvodnih kapaciteta Brodotrogira, a sve do kraja procesa restrukturiranja spomenutim tijelima treba dostavljati polugodišnja i godišnja izvješća o provedbi Programa restrukturiranja i to najkasnije do 15. siječnja i 15. srpnja za prethodnih šest mjeseci. Uz to, najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, za svaku godinu trajanja razdoblja restrukturiranja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva AZTN-u mora dostavljati i godišnja financijska izvješća Brodotrogira.

Dok traje provedba programa restrukturiranja Brodotrogir ne može dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje ovom se poduzetniku ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Vijeće AZTN-a je na istoj sjednici kompaniji Croatia Airlines odobrilo potporu za sanaciju u iznosu od 57,7 milijuna dolara u svrhu podmirenja ranije preuzetih ugovornih obveza za kupnju četiri zrakoplova Airbus. Potpore za sanaciju odobrene su za razdoblje od šest mjeseci i u tom roku poduzetnik mora ili vratiti potpore ili izraditi program restrukturiranja.

Također, Agencija je odgovorila na tužbu Adris Grupe po rješenju AZTN-a kojim je utvrđeno da su Adris grupa i TDR koji je pod kontrolom Adris Grupe, u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama u RH. Agencija je na tužbu odgovorila u zakonskom roku, smatra je neosnovanom i u cijelosti je ostala je pri navodima iz svoga rješenja. Istodobno, Agencija je nadležnom prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog za izricanje kazne po tom rješenju. Budući da se radi o teškoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja predviđena kazna za zlouporabu je i do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika ostvarenom u godini koja je prethodila povredi Zakona na mjerodavnom tržištu, zaključuju iz AZTN-a.

Tagovi: Brodotrogir, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN, brodogradnja, Adris Grupa, TDR, Tvornica duhana Rovinj
PROČITAJ I OVO
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
PUTOVANJA
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
LONDON - Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
ZAGREB - Tijekom cijelog tjedna investitori nisu pronašli dovoljno razloga za rizik. Niti danas nije bilo izdanja s milijunskim prometom.
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
STATISTIKA
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
CRIKVENICA - U Hrvatskoj se danas, po podacima eVisitora, odmara oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru, rekao je u petak nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica iz Primorsko-goranske županije direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE