GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atraktivna investiciona destinacija: Berzanski indeks Filipina doneo visok prinos

Atraktivna investiciona destinacija: Berzanski indeks Filipina doneo visok prinos
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2012 / 17:21
Autor: SEEbiz/Gdeinvestirati.com
BEOGRAD - Koliko mi znamo o investicionim mogućnostima na nekim brzo-rastućim tržištima koja nam mogu doneti veći prinos? Veliki broj ljudi nema svest o tome da postoji način za to i često tretira pozitivne signale iz globalnog okruženja kao nešto daleko i nedostupno. Međutim, hteli to ili ne, mi smo aktivni učesnici u globalizaciji koja često donosi neke nove alternative za ostvarenje profita. Na koji način mi možemo imati koristi od povoljnih kretanja u zemlji kao što su Filipini?
Vlada Republike Srbije je novim Zakonom o investicionim fondovima otvorila mogućnost da se 100% imovine ulaže u zemlje Evropske Unije i OECD-a. Na ovim berzama postoje hartije od vrednosti koje su direktno vezane za kretanje indeksa tržišta u razvoju. Na taj način ulaganjem u takve hartije od vrednosti, ekonomska situacija u zemljama u razvoju postaje predmet interesovanja portfolio mendžera u investicionim fondovima.
 
Fondovima su se tako otvorile nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa nego što su imali ranije s obzirom da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena. Time se interesovanje za brzo-rastuća tržišta znatno povećalo, a atraktivne turističke destinacije kao što su Filipini danas možemo posmatrati i kao povoljnu destinaciju za investiranje.
 
Tako je na primer, pre nekoliko dana rejting agencija S&P podigla kreditni rejting Filipina što je dovelo ovu ostrvsku zemlju na korak do ostvarenja dugogodišnjeg cilja da postanu još atraktivnija destinacija za investicije. S&P je podigao rejting sa BB na BB%2B što je najveći nivo od 2003 godine. Kako tvrdi ova agencija, poboljšanje rejtinga usledilo je usled vidnog poboljšanja stanja u javnim finansijama tokom prethodnog perioda. Filipinski zvaničnici očekuju da će bolji kreditni rejting pomoći Filipinima da privuku više stranih investitora što je ključno za privredni rast.
 
Sa druge strane izvozni sektor je pokazao dobre rezultate, naročito sektor izvoznih usluga. Filipini su prošle godine dobili priznanje od Svetske banke za ostvarene vrhunske rezultate u oblasti izmeštanja biznis usluga u tu zemlju (outsourcing). Posedujući ljudski kapital i dobru infrastrukturu u sektoru telekomunikacija, Filipini su postali izuzetno privlačna destinacija za izmeštanje pozivnih centara (call centers) mnogih kompanija koje su do tada tu aktivnost obavljale u drugim zemljama. Pored izvoza na tekući bilans pozitivno je uticao i prijem doznaka iz inostranstva. Veliki broj Filipinaca radi pre svega u SAD i Kanadi zbog kojih se Filipini ubrajaju u vrh liste zemalja sa velikim prilivom doznaka iz inostranstva. Osim što značajno doprinose stanju na tekućem bilansu, ovi tokovi su se pokazali kao najstabiliji tokom aktuelne finansijske krize.
 
Finansijska tržišta su reagovala povoljno na vesti, a pozitivini podaci o inflaciji naveli su viceguvernera Centralne banke Filipina da zaključi da trenutne cifre „obezbeđuju više manevarskog prostora za monetarnu politiku u vremenu globalnih neravnoteža“ što nagoveštava evenutalno smanjenje kamatne stope. To bi mogao da bude novi podsticaj za privredni rast.
 
Onaj ko je prepoznao na vreme šanse koje nude ovakve destinacije mogao je da ostvari profit. Tako su na primer portfolio menadžeri investicionog fonda Ilirika Global iz Beograda ostvarili solidan prinos od 10.4% ulaganjem u akcije investicionih fondova na Njujurškoj berzi koje prate berzanski indeks Filipina u proteklom mesecu. Prinos je bio veći nego da su ulagali na američke ili evropske berze, a da ne pričamo o tome da su ulagali na berzi u Srbiji gde je Belex15 u junu pao za 2.72%. Pored toga, ceo region jugoistočne Azije, naročito Tajland i Malezija, za Iliriku je predstavljao povoljno investiciono okruženje.
 
Naravno, globalizacija ima i drugu stranu priče. Rizici koji proizilaze iz globalne ekonomske krize učinile su sve zemlje manje ili više ranjive na eksterne šokove. Ta osetljivost se mora uzeti u obzir prilikom donošenja investicionih odluka i zbog toga se snažno preporučuje konsultacija sa investicionim analitičarima koji svakodnevno prate ekonomska dešavanja u celom svetu.
Tagovi: berza, Filipini, Investicioni fondovi, burza
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE