GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Prihodi porasli 2,4%, najveći rast u Sloveniji

Atlantic Grupa: Prihodi porasli 2,4%, najveći rast u Sloveniji
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2015 / 10:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u 2014. ostvarila prihode od prodaje od 5,1 milijardu kuna, što u odnosu na godinu prije rast od 2,4 posto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 200 milijuna kuna i porasla je za 2,6 posto.
Po podacima iz izvješća, dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2014. godini iznosi 440,7 milijuna kuna i porasla je 3,8 posto.

"Iako su 2014. obilježili iznimno teški makro i mikroekonomski uvjeti, primarno smanjena osobna potrošnja, snažna deprecijacija ruske rublje, elementarne nepogode u regiji te negativna kretanja većine tržišnih kategorija, Atlantic Grupa bilježi prihode i profitabilnost u skladu s najavljenim očekivanjima, uz kontinuirano smanjenje zaduženosti", ističe predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi u komentaru financijskog izvješća.

Tedeschi najavljuje da i u 2015. nastavljaju s fokusom na daljnji rast i internacionalizaciju poslovanja, upravljanje operativnim i financijskim rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama.

Iz Atlantic Grupe ističu kako su ukupnom rastu prihoda od prodaje u prošloj godini najviše pridonijeli strateško poslovno područje delikatesni namazi s rastom od 3,1 posto, strateško distribucijsko područje međunarodna tržišta s rastom od 4,8 posto te početak distribucije principala Unilever na području Hrvatske i Slovenije.

Navode i kako se kava, s 20,1 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija s ostvarenih 1,03 milijarde kuna prihoda od prodaje.

Promatrano po tržištima, najveći rast od 17,4 posto ostvaren je na tržištu Slovenije, koje čini 15,8 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Tržište Hrvatske ima najveći udio u ukupnom prihodu od prodaje od 25,1 posto, a lani je ostvarilo rast od 6,3 posto.

Po podacima iz priopćenja, vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 67 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 18 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,2 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje imaju udio od 8,8 posto.

U priopćenju se navodi i kako su 2014. obilježili uspješan početak distribucije Unileverovog asortimana (Knorr, Hellman's, Axe, Rexona, Brut, Signal, Coccolino, Domestos, Cif itd.) na tržištu Hrvatske i Slovenije te izgradnja nove tvornice energetskih pločica Multipower iz asortimana sportske i aktivne prehrane u Novoj Gradiški.

S obzirom na uspješno izvedene radove u predviđenim rokovima, tehnološki tim započeo je s testnim proizvodnjama u pogonu, kako bi nakon prvog kvartala 2015. godine proizvodnja postigla punu funkcionalnost. Time je dovršen najveći investicijski ciklus u proširenje i razvoj vlastitih proizvodnih kapaciteta u povijesti poslovanja kompanije, ukupne vrijednosti od 100 milijuna kuna, ističu iz Atlantic Grupe.

Podsjećaju i da je s ciljem daljnje internacionalizacije poslovanja i jačanja brendiranog asortimana, u studenom 2014. godine Atlantic Grupa potpisala ugovor o 100-postotnom preuzimanju tvrtke Foodland iz Beograda i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Droga Kolinska, Foodland, kava, Nova Gradiška
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE