GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Prihodi porasli 2,4%, najveći rast u Sloveniji

Atlantic Grupa: Prihodi porasli 2,4%, najveći rast u Sloveniji
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2015 / 10:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u 2014. ostvarila prihode od prodaje od 5,1 milijardu kuna, što u odnosu na godinu prije rast od 2,4 posto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 200 milijuna kuna i porasla je za 2,6 posto.
Po podacima iz izvješća, dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2014. godini iznosi 440,7 milijuna kuna i porasla je 3,8 posto.

"Iako su 2014. obilježili iznimno teški makro i mikroekonomski uvjeti, primarno smanjena osobna potrošnja, snažna deprecijacija ruske rublje, elementarne nepogode u regiji te negativna kretanja većine tržišnih kategorija, Atlantic Grupa bilježi prihode i profitabilnost u skladu s najavljenim očekivanjima, uz kontinuirano smanjenje zaduženosti", ističe predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi u komentaru financijskog izvješća.

Tedeschi najavljuje da i u 2015. nastavljaju s fokusom na daljnji rast i internacionalizaciju poslovanja, upravljanje operativnim i financijskim rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama.

Iz Atlantic Grupe ističu kako su ukupnom rastu prihoda od prodaje u prošloj godini najviše pridonijeli strateško poslovno područje delikatesni namazi s rastom od 3,1 posto, strateško distribucijsko područje međunarodna tržišta s rastom od 4,8 posto te početak distribucije principala Unilever na području Hrvatske i Slovenije.

Navode i kako se kava, s 20,1 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija s ostvarenih 1,03 milijarde kuna prihoda od prodaje.

Promatrano po tržištima, najveći rast od 17,4 posto ostvaren je na tržištu Slovenije, koje čini 15,8 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Tržište Hrvatske ima najveći udio u ukupnom prihodu od prodaje od 25,1 posto, a lani je ostvarilo rast od 6,3 posto.

Po podacima iz priopćenja, vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 67 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 18 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,2 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje imaju udio od 8,8 posto.

U priopćenju se navodi i kako su 2014. obilježili uspješan početak distribucije Unileverovog asortimana (Knorr, Hellman's, Axe, Rexona, Brut, Signal, Coccolino, Domestos, Cif itd.) na tržištu Hrvatske i Slovenije te izgradnja nove tvornice energetskih pločica Multipower iz asortimana sportske i aktivne prehrane u Novoj Gradiški.

S obzirom na uspješno izvedene radove u predviđenim rokovima, tehnološki tim započeo je s testnim proizvodnjama u pogonu, kako bi nakon prvog kvartala 2015. godine proizvodnja postigla punu funkcionalnost. Time je dovršen najveći investicijski ciklus u proširenje i razvoj vlastitih proizvodnih kapaciteta u povijesti poslovanja kompanije, ukupne vrijednosti od 100 milijuna kuna, ističu iz Atlantic Grupe.

Podsjećaju i da je s ciljem daljnje internacionalizacije poslovanja i jačanja brendiranog asortimana, u studenom 2014. godine Atlantic Grupa potpisala ugovor o 100-postotnom preuzimanju tvrtke Foodland iz Beograda i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Droga Kolinska, Foodland, kava, Nova Gradiška
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka burza danas je ponudila još jednu mlitavu trgovinu s minimalnim promjenama indeksa.
Francuska želi uključiti osiguravatelje u pokrivanje troškova pandemija
AMBICIJE
Francuska želi uključiti osiguravatelje u pokrivanje troškova pandemija
PARIZ - Francuska treba zakon kojim će se od osiguravatelja tražiti da tvrtkama pokrivaju gubitke povezane s budućim pandemijama, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.
SNB na slabljenje franka utrošio rekordnih 90 mlrd franaka
OBRANA TEČAJA
SNB na slabljenje franka utrošio rekordnih 90 mlrd franaka
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) utrošila je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci rekordnih 90 milijardi franaka (83,3 milijarde eura) na intervencije na valutnim tržištima kako bi zauzdala jačanje domaće valute u vrijeme pandemije, pokazuju podaci SNB-a.
Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji
CRNE PROGNOZE
Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji
LONDON - Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 milijuna radnih mjesta širom svijeta što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru.
Njemačka ukinula status visokorizičnih regija za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju
ODLUKE
Njemačka ukinula status visokorizičnih regija za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju
BERLIN - Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE