GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Argentina pokušava stabilizirati cijene hrane, odustala od viših izvoznih carina

Argentina pokušava stabilizirati cijene hrane, odustala od viših izvoznih carina
ŽITARICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
BUENOS AIRES - Argentinska vlada popustila je poljoprivrednicima i odustala od planiranog povećanja carina na izvoz žitarica kojima je željela zakočiti rast cijena hrane.

Vladini dužnosnici najavili su moguće podizanje carina na izvoz poljoprivrednih proizvoda zbog visoke inflacije, koja je prošle godine dosegnula 36 posto. Samo u prosincu cijene su porasle četiri posto.

Predsjednik Albert Fernandez razljutio je proteklih dana poljoprivrednike, optuživši ih spadaju među glavne pokretače inflacije.

Prema svjedočenju čelnika poljoprivredne komore, proizvođači su na sastanku s predsjednikom Fernandezom rekli da je problem u opskrbnom lancu, a ne u samim poljoprivrednicima.

"Potpuno je shvaćena naša poruka da je naš udio u konačnoj cijeni (hrane) mali", rekao je čelnik Saveza poljoprivrednika Argentine (CRA) Jorge Chemes, dodavši da će se poljoprivrednici redovitije sastajati kako bi razgovarali o temeljnom uzroku rasta cijena hrane.

Poručio je članovima da mogu odahnuti.

"Našim proizvođačima možemo poručiti da neće biti povećanja izvoznih poreza niti intervencija", rekao je nakon sastanka s predsjednikom Albertom Fernandezom.

Ministar poljoprivrede Luis Basterra rekao je da predsjednik želi postići dogovor sa sektorom radi stabilizacije cijena hrane.

"Predsjednik je izrazio spremnost na pregovore kako bi se riješio problem", rekao je Basterra nakon sastanka.

Cilj je vlade osigurati "cjenovno pristupačnu hranu na argentinskim stolovima", naglasio je ministar.

Dogovor ovisi o reakciji poljoprivrednog sektora, rekao je pak izvor u vladi, naznačivši da su postavljeni određeni uvjeti za odustajanje od povećanja carina.

Argentina je najveći svjetski izvoznik sojinog ulja i stočne hrane od soje. Treća je u svijetu po izvozu kukuruza i među vodećim međunarodnim dobavljačima pšenice, podsjeća Reuters.

Tagovi: Argentina, žitarice, Luis Basterra, soja, kukuruz, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE