GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apatinska pivara kažnjena sa 430.000 KM

Apatinska pivara kažnjena sa 430.000 KM
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2013 / 09:27
Autor: SEEbiz
SARAJEVO -  Konkurenciijsko vijeće BiH usvojilo je rješenje kojim je utvrđeno da je privredni subjekt Apatinska pivara Apatin d.o.o., , Republika Srbija, odbijanjem potpisivanja kupoprodajnog ugovora za 2012. godinu sa privrednim subjektom Dejan komerc d.o.o., Doboj zloupotrebio dominantni položaj na tržištu distribucije i prodaje piva na teritoriji Republike Srpske, jer je primjenjivao različite uslove za istu ili sličnu vrstu poslova sa drugim stranama čime je privredni subjekt Dejan komerc doveden u neravnopravan položaj na tržištu.
Radi navedenoga kršenja Zakona o konkurenciji Konkurencijsko vijeće je izreklo novčanu kaznu Apatinskoj pivari u iznosu od 430.000,00 KM.

Naime, Konkurencijsko vijeće u postupku je utvrdilo da privredni subjekt Apatinska pivara ima dominantni položaj na tržištu Republike Srpske, i da nema značajniju konkurenciju na temelju tržišnog udjela ostalih proizvođača i distributera piva. Također, budući da je privredni subjekt Apatinska pivara, u sastavu grupe Molson Coors, u čijem su sastavu i privredni subjekt Zagrebačka pivara d.o.o. Zagreb i privredni subjekt Pivara Trebjesa d.o.o. Nikšić, i čije se pivo također distribuira u Republici Srpsku taj tržišni udjel se dodatno povećava do 60,0%, što dodatno pojačava i dominantni položaj privrednog subjekta Apatinska pivara, odnosno grupe Molson Coors na relevantnom tržištu Republike Srpske.

Bitno je istaknuti, da dominantni položaj nekog privrednog subjekta nije zabranjen, u smislu člana 10. Zakona (napomena – dominantni položaj se podrazumijeva kada neki privredni subjekt ima više od 40,0% udjela na nekom relevantnom tržištu), i član 4. stav (1) Odluke o definisanju kategorija dominantnog položaja, ali je zabranjena zloupotreba vladajućeg položaja na relevantnom tržištu kroz djelovanje privrednog subjekta koje ima za cilj i posljedicu isključivanje ili «zatvaranje« tržišta, odnosno ograničavanje ili narušavanje efektivne tržišne konkurencije, i ako to djelovanje privredni subjekt preduzma na vlastitu inicijativu.

Budući da je Konkurencijsko vijeće neosporno utvrdilo da privredni subjekt Apatinska pivara ima dominantni položaj na relevantnom tržištu, te slijedom toga ne može nametati zainteresovanim privrednim subjektima kvantitativna ograničenja, što podrazumijeva distribucijski sistem u kojem prodavač (u ovom postupku privredni subjekt Apatinska pivara) određuje kriterije za izbor distributera koji su kvalitativni samo po prirodi, u smislu prirode proizvoda ili usluga koji su predmet ugovora, a koji su jedinstveni za sve distributere koji se žele priključiti sistemu distribucije, i koji se ne mogu primjenjivati na diskriminirajući način, odnosno ne mogu direktno ograničavati broj distributera na relevantnom tržištu.

Apatinska pivara je nezaključivanjem kupoprodajnog ugovora za 2012. godinu sa privrednim subjektom Dejan komerc zloupotrijebio dominantni položaj putem ograničavanja tržišta, jer je pravnom zaprekom, odnosno odustajanjem od zaključivanja kupoprodajnog ugovora onemogućio ulazak tom privrednom subjektu na tržište distribucije piva Republike Srpske, te je primjenio različite uslove u odnosu na ostale privredne subjekte sa kojima je zaključio Kupoprodajni ugovor za 2012. godinu, čime je Dejan komerc isključio sa relevantnog tržišta i samim tim stavio u nepovoljan konkurentski položaj, navodi se u saopćenju Konkruenciijskog vijeća BiH.

Tagovi: Apatinska pivara, Pivara Trebjesa, Dejan-komerc
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE