GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apatinska pivara izgubila spor protiv Konkurencijskog vijeća BiH

Apatinska pivara izgubila spor protiv Konkurencijskog vijeća BiH
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2014 / 08:31
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Apatinska pivara d.o.o. Apatin izgubla je sudski spor u tužbi koju je podnijela Sudu Bosne i Hercegovine protiv Konkurencijskog vijeća BiH, koje je svojim rješenjem iz 2012. godine ocijenilo da ova kompanija narušava tržišnu konkurenciju te joj izreklo novčanu kaznu.
Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH iz septembra 2012. godine utvrđeno je da je Apatinska pivara odredbama ugovora zaključenih sa preduzećem Dejan Komerc d.o.o. Doboj kao i ostalih ugovora sa distributerma na teritoriji BiH ograničila konkurenciju utvrđivajem kupovnih i prodajnih cijena i primjenom različitih uslova za istovjetne transakcije s drugm privrednim subjektima dovodeći ih u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju te joj je izrečena kazna od 265 hiljada KM.

Apatinska pivara je tužbom Sudu BiH osporila akt Konkurencijskog vijeća navodeći da je u njemu nepravilno primijenjen Zakon o konkurenciji, kao i Zakon o upravnom postupku BiH, da je iz utvrđenih činjenica izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja, te da je Konkurencijsko vijeće prekoračilo ovlaštenja koja su mu data propisima.

Sud je odbio tužbu Apatinske pivare utvrđujući da je osporeni akt Konkurencijskog vijeća BiH zasnovan na potpuno i pravilno utvrđenom činjeničnom stanju i pravilnoj primjeni Zakona o konkurenciji, pri čemu ova institucija nije učinila povrede koje bi bile od uticaja na zakonitost i pravilnost rješenja koje je donijela.

Apatinska pivara je u periodu od 2008. do 2011. godine plasirala svoje proizvode na tržište BiH putem distributera većinom regstrovanih na području RS zaključivajem jednogodišnjih tipskih prodajnih ugovora u kojima je utvrđeno da će distributer prilikom formiranja svojh cijena biti obavezan da u obzir uzme uslove prodaje prodavca i da svoje prodajne cijene, uključujući i cijene za kompenzaciju, održava na nivou ne nižem od prodajnih cijena prodavca.

Takođe, Apatinska pivara je svim distributerima odobrila rabat, prema rabatnoj skali koja je sastavi dio aneksa ugovora.
Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdilo da je odredbama kupoprodajnih ugovora koji se odnose na direktno ili indirektno utvrđivanje kupovnih i prodajnih cijena Apatinska pivara zaključila zabranjeni sporazum te time ograničila tržišnu konkurenciju.

Tagovi: Apatinska pivara, Konkurencijsko vijeće BiH
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE