GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AP: Hrvatska ove sezone puno očekuje od nautičkog turizma (VIDEO)

AP: Hrvatska ove sezone puno očekuje od nautičkog turizma (VIDEO)
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz
PULA - Plavo nebo i bistro more - tako obično izgleda nautička sezona na hrvatskoj obali. No plovila su još uvijek usidrena u marinama, piše AP u tekstu o hrvatskom nautičkom turizmu.

Ipak, postoje znakovi da će posjetitelji uskoro ipak krenuti prema Jadranskom moru. Kompanije za iznajmljivanje jahti započele su sanaciju svojih plovila.

Ozbiljne higijenske mjere i dezinfekcija plovila jedan su od načina na koji se industrija nada da će uvjeriti turiste da unajmljuju brodove.

Skiper Nenad Vidulić očekuje da njegov posao uključuje nove odgovornosti.

"U kontaktu s posadom, sigurno ću obaviti informiranje i informirati o njihovim zdravstvenim stanjima i zaštitnim mjerama od bolesti, mogućem prenošenju infekcije ili situacijama koje bi se mogle dogoditi za vrijeme putovanja ili boravka na brodu," kaže.

Nautički turizam jedno je od najvažnijih područja hrvatskog turističkog sektora. Tisuće jahti i brodica obično natapaju more i uvale od proljeća do kasne jeseni svake godine.

Za ovu sezonu pripremljene su posebne mjere zbog koronavirusa.

"Da, naravno da imamo poseban pisani protokol, imamo spremno osoblje 24 sata dnevno, plus lokalno medicinsko osoblje spremno za to. Imamo stroga pravila kako to učiniti i kako postupiti u hitnim slučajevima", objašnjava Davor Grbac, zaposlenik charter tvrtke.

Planiraju pratiti zdravlje svojih posada i zaustaviti bilo koga s i najmanjim simptomom ukrcavanja. Gosti će dobiti informacije o sigurnosti prije dolaska.

Turizam je u 2018. godini predstavljao 19,6 posto hrvatskog gospodarstva, pokazuju podaci Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Nautički turizam igra veliku ulogu u tome - iste godine u hrvatske marine pristalo je više od 194.000 plovila.

Denis Ivošević, šef Turističke zajednice Istre, kaže da je nautički turizam "uz našu nogometnu reprezentaciju najvažniji hrvatski brend".

"Naša je zemlja doista blagoslovljena našom čudesnom obalom.", kaže Ivošević.

Hrvatska ima stotine otoka uz obalu, nudeći labirint uvala, malih plaža i slikovitih sela i gradova koje treba istražiti.

"Možete biti u svom privatnom skrovištu ili, ako želite, provoditi vrijeme u trendovskoj destinaciji duž više od 6.000 (kilometara) duge obale, ovisno o vašem načinu života dobit ćete ono što želite", kaže Ivošević ,

Najnovija država članica Europske unije još uvijek ima jedno od najslabijih gospodarstava u bloku nakon što je prošlo kroz probleme na Balkanu u 1990-ima.

Dužnosnici su najavili ponovno otvaranje granica kako bi privukli turiste i spasili što je moguće više od ljetne sezone nakon što je pandemija koronavirusa uništila predsezonu.

Do 1. lipnja u Hrvatskoj je bilo 2246 potvrđenih slučajeva COVID-19 uz 103 smrtna slučaja.


Tagovi: nautički turizam, hrvatski turizam, Denis Ivošević, Adriatic Croatia International, jahtaši, megajahte,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE