GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Antikorupcijska liga Balkana predala Radisavljeviću dokumentaciju protiv Dinkića

Antikorupcijska liga Balkana predala Radisavljeviću dokumentaciju protiv Dinkića
KIPARSKE PARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2013 / 11:16
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Antikorupcijska lige Balkana predala je tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću dokumentaciju na 2.500 strana koja Mlađana Dinkića tereti da je zadržao državni novac iznesen iz Srbije devedesetih na Kipar.
"Deo te dokumentacije Dinkić je označio sa 'strogo poverljivo', a ona ukazuje da je na Kipru pronašao novac građana Srbije. Prema podacima glavnog austrijskog istražitelja u aferi Hypo Christiana Bolera reč je o 18 milijardi evra", rekao je Beti Trifunović, koji se zajedno sa novinarom Domagojem Margetićem, u ime Anitikorupcijske lige Balkana Radisavljeviću predao dokaze u četvrtak uveče.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS), stranka čiji je lider Mlađan Dinkić, juče su odbacili sve optužbe Antikorupcijske lige Balkana i ocenili da se tim navodima ugrožavaju ugled i investicioni projekti Srbije.

Prema rečima Trifunovića, dokumenti koja je predao tužiocu, ukazuju na to da je Dinkić u vlasničku strukturu Mobtela, koji je prethodno oduzeo Bogoljubu Kariću, uvukao austrijskog biznismena Martina Schlafa, sa kojim je formirao zajedničku firmu čiji je osnivački kapital 130 miliona evra.

"Od tih 130 miliona 90 je otpalo na vlasništvo Srbije, na opremu, repetitore a ostalo je bio navodno kapital Schlafa, za koji mu je Dinkić, isplatio na ime učesća 500 miliona evra iz bužeta i time oštetio Srbiju za pola milijarde", kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, tužilac je odmah mogao da vidi da se radilo o off-shore kompniji sa Kipra i da ne postoji država koja sklapa ugovor sa of šor kompanijom bez prethodne provere.

Tužioca je, kako je naveo, obavestio o tome da je EU prošle godine tražila od Srbije rezolucijom da se deklasifikuje dokumentacija u slučaju Mobitela, Jugoremedije, ATP Vojvodine i Sartida, ali da Srbija to nije učinila.

Trifunović je rekao da su on i Margetić tužiocu ponudili kontakt sa austrijskim istražiteljima iz afere Hypo od kojih su dobili značajnu dokumentaciju iz koje se navodno jasno vidi kako su kapital sticali srpski tajkuni, kako su podizali kredite od Hipo bake bez ikakve garancije.

"Princip je bio jednostavan - u Hypo banci je otvaran tajni račun na kome su bile kiparske pare građana Srbjie koje je Dinkić pronašao na Kipru i umesto u budžet Srbije poslao ga u Hypo banku onda su lokalni tajkuni uzimali kredite bez ikakvih garancija i nikad ih nisu ni vratili, a banka je imala kao garanciju taj tajni račun", kazao je Trifunović i dodao da su na taj način ispumpane ogromne svote novca.

Trifunović je ukazao da je rasčišćavanje ove afare važno jer postoje dokazi da je novac iznet iz Srbije.

"Tužiocu Radisavljeviću smo napomenuli da je kljucni svedok kiparkse afere zapravo ministar Velimir Ilić, koji je javno tvrdio i više se puta se sastajao sa nama da je video dokumeta da je nađeno četiri milijarde srpskih para na Kipru", rekao je Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost.

Trifunović je rekao da su Radisaljeviću predati podaci o Slavici Đukić rukovodiocu trezora Beobanke koja je policiji sama izjavila da je samo 1995. i 1996. godine izneto 500 miliona efektive iz zemlje, i da je ona potpisivala sve te naloge.

"Ukazali smo Radisavljeviću da ono što je uradio Dinkić nije samo koruptivno delo već sticaj više krivičnih dela od zloupotrebe položaja - na dokumente je stavljao oznaku državna tajna, pa do najtežeg dela protiv ustavnog uređenja, zato što je gasio likvidne banke pre svega Beobanku i Jugobanku i na taj način urušio ekonomsku moć Srbije", kazao je on.

Radisavljeviću smo ukazali da efekat delovanja Dinkića i njegove "organizovane kriminalne grupe takav da u Srbiji ne postoji firma ni privedni subjekat, ni fabrika u kojoj nije došlo do sistemskog urušavanja i pljačke državne imovine te da su sve privatizacije u Srbiji urađene preko of šor firmi i da ne postoji primer u svetu za takvu vrstu lopovluka".

Trifunović je rekao da će se danas ponovo sastati sa tužiocem Radisavljevićem.

Tagovi: Antikorupcija liga Balkana, Mlađan Dinkić, Domagoj Margetić, Kipar, Darko Trifunović, Martin Schlaf, Mobtel, Hypo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
ZAGREB - Slabašan promet i blagi pad CROBEX-a obilježili su ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE