GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andabak ulaže 30 milijuna eura u hotel Jadran u Tučepima

Andabak ulaže 30 milijuna eura u hotel Jadran u Tučepima
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2011 / 20:42
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Urbanistički plan jedinstvene zone hotela “Jadran” u Tučepima, koja obuhvaća područje od 25 tisuća kvadrata od Magistrale na sjeveru do plaže ispred hotela, uskoro bi izrađivač, tvrtka “Arheo” iz Zagreba, trebao dostaviti Općini, da bi se provela procedura njegova usvajanja.
Time se otvara put izgradnji hotela, nekada simbola hrvatskog turizma, već godinama preobraženog u sramotu turizma na hrvatskoj obali.

Opustošen iznutra i izvana, donedavno utočište mladosti sumnjiva ponašanja i narkomana, ne služi nikomu na čast. A pogotovo se tako ruševan objekt ne smije dopustiti na najatraktivnijoj lokaciji naše obale i u turističkom mjestu tako uređenom i iznjegovanom da dostiže najveću kategoriju turističke destinacije. Hotel “Jadran” sada je u vlasništvu Jake Andabaka, suvlasnika “Blue Sun” hotelskog lanca koji ima “Hotele Tučepi” i “Hotele Brela” na Makarskoj rivijeri.

Za hotel “Jadran” priprema se pozivni i otvoreni natječaj preko Hrvatskog društva arhitekata kako bi se izabralo najpovoljnije rješenje. Hotel će biti kategorije s pet zvjezdica, sadržavat će kongresne dvorane i wellness centre. Zapadno od “Jadrana” Andabak je zainteresiran za izgradnju sportskog kompleksa.

Radi se o predjelu Platno u katastarskoj općini Makarska, izrađen je DPU i čeka se da Ministarstvo graditeljstva potvrdi plansku dokumentaciju, pa da plan usvoji Gradsko vijeće. Namjera je Andabaka dobiti koncesiju na Platnu na 99 godina.

Zaštita hotela “Jadran” i njegova dvostruka kupoprodaja produljili su primjereno vrijeme za renoviranje zgrade. Jako Andabak je dobio “Jadran” kupnjom “Hotela Tučepi”, da bi ga 2001. izdvojio u posebno poduzeće i prodao Nikolaju Čumaku, vlasniku “Hotela Baška Voda” i turističkog naselja Morenia u Podaci, za 9,5 milijuna DEM.

Čumak je u Rusiji (ili Ukrajini) dao napraviti idejni projekt novog hotela, a arhitektura s kulama i megalomanska zgrada bili su neprihvatljivi. Lanjske godine Čumak je “vratio“ hotel “Jadran” Jaki Andabaku i dobio 6,7 milijuna eura.

Šteta je samo što se trgovalo poduzećima, pa od transakcija Općina Tučepi i država nisu dobili porez. Čumakovo rješenje ponukalo je Zavod za zaštitu spomenika kulture da 2001. donese rješenje o privremenoj zaštititi krajobraza “Jadrana” na tri godine.

Ministarstvo kulture je prije ljeta izdalo rješenje o trajnoj registraciji. Kako doznajemo, dr. Tomislav Premerl, stručnjak osobito za razdoblje moderne, sa suradnicima iz Splita i Zagreba, zaključio je da se radi o vrijednom krajobrazu i strukturi rađenoj rukom, a dizajnerske se građevine iz pedesetih godina i razdoblja moderne, kakav je i “Jadran”, osobito cijene. Ono što se osobito u arhitekturi “Jadrana” cijeni jest unikatno spiralno stubište.

Zaštita ograničava investitora u širenju objekta, koji mora ostati u postojećem volumenu i jednakom vanjskim izgledu. Smještajne jedinice iznutra se mogu obnavljati i povećavati kategoriju. Stoga će se graditi novi dodatak sa sjeverne i zapadne strane “Jadrana”, tako da će hotel imati 250 soba i do 500 postelja, kako bi bio isplativa investicija ulagaču. Investicija se procjenjuje na 25 do 30 milijuna eura.

www.slobodnadalmacija.hr
Tagovi: Jako Andabak, hotel Jadran, Tučepi, Hoteli Tučepi, Hoteli Brela, Nikolaj Čumak
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE