GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andabak ulaže 30 milijuna eura u hotel Jadran u Tučepima

Andabak ulaže 30 milijuna eura u hotel Jadran u Tučepima
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2011 / 20:42
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Urbanistički plan jedinstvene zone hotela “Jadran” u Tučepima, koja obuhvaća područje od 25 tisuća kvadrata od Magistrale na sjeveru do plaže ispred hotela, uskoro bi izrađivač, tvrtka “Arheo” iz Zagreba, trebao dostaviti Općini, da bi se provela procedura njegova usvajanja.
Time se otvara put izgradnji hotela, nekada simbola hrvatskog turizma, već godinama preobraženog u sramotu turizma na hrvatskoj obali.

Opustošen iznutra i izvana, donedavno utočište mladosti sumnjiva ponašanja i narkomana, ne služi nikomu na čast. A pogotovo se tako ruševan objekt ne smije dopustiti na najatraktivnijoj lokaciji naše obale i u turističkom mjestu tako uređenom i iznjegovanom da dostiže najveću kategoriju turističke destinacije. Hotel “Jadran” sada je u vlasništvu Jake Andabaka, suvlasnika “Blue Sun” hotelskog lanca koji ima “Hotele Tučepi” i “Hotele Brela” na Makarskoj rivijeri.

Za hotel “Jadran” priprema se pozivni i otvoreni natječaj preko Hrvatskog društva arhitekata kako bi se izabralo najpovoljnije rješenje. Hotel će biti kategorije s pet zvjezdica, sadržavat će kongresne dvorane i wellness centre. Zapadno od “Jadrana” Andabak je zainteresiran za izgradnju sportskog kompleksa.

Radi se o predjelu Platno u katastarskoj općini Makarska, izrađen je DPU i čeka se da Ministarstvo graditeljstva potvrdi plansku dokumentaciju, pa da plan usvoji Gradsko vijeće. Namjera je Andabaka dobiti koncesiju na Platnu na 99 godina.

Zaštita hotela “Jadran” i njegova dvostruka kupoprodaja produljili su primjereno vrijeme za renoviranje zgrade. Jako Andabak je dobio “Jadran” kupnjom “Hotela Tučepi”, da bi ga 2001. izdvojio u posebno poduzeće i prodao Nikolaju Čumaku, vlasniku “Hotela Baška Voda” i turističkog naselja Morenia u Podaci, za 9,5 milijuna DEM.

Čumak je u Rusiji (ili Ukrajini) dao napraviti idejni projekt novog hotela, a arhitektura s kulama i megalomanska zgrada bili su neprihvatljivi. Lanjske godine Čumak je “vratio“ hotel “Jadran” Jaki Andabaku i dobio 6,7 milijuna eura.

Šteta je samo što se trgovalo poduzećima, pa od transakcija Općina Tučepi i država nisu dobili porez. Čumakovo rješenje ponukalo je Zavod za zaštitu spomenika kulture da 2001. donese rješenje o privremenoj zaštititi krajobraza “Jadrana” na tri godine.

Ministarstvo kulture je prije ljeta izdalo rješenje o trajnoj registraciji. Kako doznajemo, dr. Tomislav Premerl, stručnjak osobito za razdoblje moderne, sa suradnicima iz Splita i Zagreba, zaključio je da se radi o vrijednom krajobrazu i strukturi rađenoj rukom, a dizajnerske se građevine iz pedesetih godina i razdoblja moderne, kakav je i “Jadran”, osobito cijene. Ono što se osobito u arhitekturi “Jadrana” cijeni jest unikatno spiralno stubište.

Zaštita ograničava investitora u širenju objekta, koji mora ostati u postojećem volumenu i jednakom vanjskim izgledu. Smještajne jedinice iznutra se mogu obnavljati i povećavati kategoriju. Stoga će se graditi novi dodatak sa sjeverne i zapadne strane “Jadrana”, tako da će hotel imati 250 soba i do 500 postelja, kako bi bio isplativa investicija ulagaču. Investicija se procjenjuje na 25 do 30 milijuna eura.

www.slobodnadalmacija.hr
Tagovi: Jako Andabak, hotel Jadran, Tučepi, Hoteli Tučepi, Hoteli Brela, Nikolaj Čumak
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE