GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analiza: Džihadizam se širi, nemoguće ga je pobijediti samo vojnim sredstvima

Analiza: Džihadizam se širi, nemoguće ga je pobijediti samo vojnim sredstvima
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2013 / 13:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon napada 11. rujna čestice razmrvljene Al Kaide posijane po svijetu proširile su ideologiju "svetog rata" koji je novi prostor dobio ustancima Arapskog proljeća, a taj je džihad nemoguće iskorijeniti samo vojnim sredstvima bez diplomacije i rješavanja problema koji su ga izazvali, ističu analitičari.
Treća generacija Al Kaide upravo se rađa, kaže Bruce Riedel, bivši analitičar američke središnje obavještajne agencije CIA-e, prenosi AFP. Prva generacija stvorila je tu međunarodnu terorističku mrežu te izvela napade 11. rujna. Druga je nastala rušenjem talibanskog režima u Afganistanu i završila smrću Osame bin Ladena te pojavom Arapskog proljeća.

Treća generacija najveća je prijetnja dosad jer je Al Kaida iskoristila Arapsko proljeće koje sama nije izazvala niti predvidjela, objašnjava Riedel i kaže: "Točnije, iskoristila je zone bezakonja, kao što su istok Libije, sjever Malija i poluotok Sinaj, te sve veće dijelove Sirije, i ondje uspostavila svoja uporišta".

Arapsko proljeće srušilo je višedesetljetne diktatorske režime i otvorilo nevjerojatan prostor slobode izražavanja. Al Kaida je do tada bila revolucionarna, elitistička, tajna organizacija, a danas je privukla mase, društvenu bazu, ocjenjuje Dominique Thomas, stručnjak koji proučava pokrete džihada.

"Svi sadašnji džihadistički pokreti prepoznaju se u filozofiji Al Kaide iako s organizacijom nisu nužno povezani", kaže Thomas i dodaje da je Al Kaida islamskog Magreba (AQMI), odgovorna za otmicu talaca u Alžiru prilično autonomna i vrlo samostalna.

S Al Kaidom je povezana utoliko što su se neki njezini borci kao Mokhtar Belmokhtar uvježbavali u kampovima u Afganistanu.

AQMI i druge organizacije postojale su i prije Arapskog proljeća, ali bile su "gangstersko-džihadističke" te su kriminalne aktivnosti povezivale sa svetim ratom. Nakon pada diktatora u arapskim državama novi su režimi izbjegavali represiju i potcijenili su prijetnju.

Tuniski predsjednik Moncef Marzouki priznaje da nije "dovoljno izvagao" prijetnje i da je Tunis postao "koridor" za trgovinu oružja i ekstremizam.

Pustinja koju dijele Libija, Tunis, Alžir i Mali bila je i prije zona krijumčarenja, ali pojačan priljev stranih boraca dao je svemu novu dimenziju.

Ustanci Arapskog proljeća poremetili su ravnotežu, a "istočni grijeh" bila je zapadna intervencija u Libiji, optužuje Rusija.

"Teroristički napadi gotovo su svakodnevni, oružje je preplavilo zonu i nije pod kontrolom, svaki dan ubacuju se strani borci. Mali je posljedica Libije, a talačka kriza u Alžiru zvoni na uzbunu", rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Protiv džihadističkih pokreta treba se boriti političkim i socijalnim sredstvima jer Al Kaidu nije moguće iskorijeniti "bespilotnim letjelicama kao što se to čini u Pakistanu i prijetnjama vojnim akcijama na lijevo i na desno. Tako nikako nećemo iskorijeniti ideologiju", kaže Thomas.

Islamolog Mathieu Guidere smatra da je francuska intervencija u Maliju protiv islamista "strateška pogreška" koja prijeti Mali pretvoriti u "zemlju džihada", kao što se dogodilo s Irakom 2000-ih godina.

Zapad je sve zabrinutiji "džihadizacijom" sukoba u Siriji gdje islamistima u pomoć pristižu stotine, tisuće stranih boraca.

Svaku vojnu intervenciju treba pratiti i politički pristup, otvaranje dijaloga s džihadistima kojima treba ponuditi političku perspektivu integracije u društvo, ističu stručnjaci.

"Diplomacija i ustanove moraju odgovoriti na probleme koji su potaknuli gnjev u mladih ljudi. Želimo li iskorijeniti Al Kaidu, moramo riješiti probleme koji izazivaju gnjev i potiču dragovoljce u džihad. A prvi problem koji treba rješavati je palestinsko pitanje", smatra Riedel.

Tagovi: al-Kaida, terorizam, džihad, Arapsko proljeće, CIA, Bruce Riedel, Osama bin Laden
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE