GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Već početkom proljeća oko 400.000 nezaposlenih

Analitičari: Već početkom proljeća oko 400.000 nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2013 / 09:40
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Hrvatska nezaustavljivo juri prema rušenju rekorda nezaposlenosti iz 2002. godine kada je na burzi u jednom trenutku bilo 400 tisuća ljudi, a pojedini analitičari strahuju kako bi toliko nezaposlenih moglo biti na burzi početkom proljeća, odnosno već u ožujku.
Taj juriš nije zaustavila ni odluka Hrvatske narodne banke da se bankama odledi blizu pet milijardi kuna za kredite poduzećima kako bi se otvorila nova radna mjesta, pa ispada da u nas više ne vrijedi ni stara ekonomska računica kapital plus investicije jednako radna mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

- Kredit netko treba i uzeti, a to može samo poduzetnik koji ide u investiciju i zna točno što će s tim novcem napraviti. U ovome trenutku, u Hrvatskoj nema dovoljno potražnje za kreditima. To je problem, a ne nedostatak kapitala - ocjenjuje za naš list Velimir Šonje, ekonomist i direktor Arhivanalitike. Najnoviji rast nezaposlenosti Šonje prije svega sagledava kao sezonski učinak.

- Kada maknemo tu sezonsku komponentu, vidimo da nezaposlenost ulazi u određenu stagnaciju. Eto, to je taj optimizam koji nam preostaje u očekivanju proljeća kada će, opet sezonski, doći do smanjivanja nezaposlenosti, što će se pojačati u ljetnoj turističkoj sezoni.

U ovakvom hrvatskom gospodarstvu bilo bi optimistično očekivati da će se nezaposlenost u idućoj godini kretati ovogodišnjim trendovima. Dakle, u 2014. pada nezaposlenosti sigurno neće biti, a ako bi izostao daljnji strukturni rast, to bi bio zalog za optimizam - kaže naš sugovornik.

I Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke, očekuje rast nezaposlenosti u idućoj godini.

- Pri tome mi je teško govoriti o brojkama, hoće li to biti 400 tisuća nezaposlenih ili tisuća gore ili dolje. Ohrabruje tek podatak da je došlo do usporavanja rasta nezaposlenih.

Rast nezaposlenosti i izostanak rasta zaposlenosti bit će uzrokovani daljnjim restrukturiranjem cijele domaće industrije. Vidimo da se predstečajne nagodbe odugovlače, da će se stvarni efekt od njih osjetiti tek sljedeće godine - kazao je Dolenec.

Osvrnuvši se na pokušaj HNB-a da potakne gospodarski rast, Dolenec potvrđuje kako kapitala ima te da su banke spremne pratiti projekte i podnijeti rizik kroz izvore sredstava i troškove plasiranja kredita.

Tagovi: tržište rada, nezaposlenost, zaposlenost, Velimir Šonje, Hrvoje Dolenec
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE