GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Narodne obveznice su dobar potez

Analitičari: Narodne obveznice su dobar potez
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najavljivao Slavko Linić, planirao Boris Lalovac, razmatrao Zdravko Marić, a realizirat će Marko Primorac. Nakon godina čekanja, država će u travnju prvi put posuditi novac izravno od hrvatskih građana. Izdaju se “narodne obveznice”.

Građani u bankama trenutno drže oko 35 milijardi eura, uglavnom uz niske kamate, ispod 0,5 posto. Narodne obveznice nude mogućnost za bitno veću zaradu.

Ekonomska logika iza narodnih obveznica je jasna. Za 10.000 eura koje drži u banci domaći štediša danas zaradi 50-ak eura godišnje. No, njegovim novcem banka kreditira državu, uz pet do šest puta veću kamatu. Izbaci li se posrednika štediše će dobiti više, a država platiti manje. Ekonomisti kažu da ideja drži vodu, prenosi Dnevnik.hr.

“To je definitivno inicijativa koju bi trebalo podržati, da se na ovaj način uputi, usudila bih se reći i educira građane da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine”, istaknula je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb.

A prije građana na redu za edukaciju su bili koalicijski partneri, kako je otkrio premijer Andrej Plenković: “Ovo je bilo prvo takvo predstavljanje na razini parlamentarne većine, dojam je da je većina kolega sa interesom i naklonošću primila ovu ideju.”

No, naklonost građana prema ideji da svoju ušteđevinu ulože u državne obveznice ipak je nešto manja. Ne vjeruju baš državi, misle da je to nesuvislo i da će se ponoviti po tko zna koji put prevara.

A entuzijazam je poprilično slab i među oporbenim investitorima. Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot objašnjava: “Koncept narodne obveznice u Hrvatskoj je već poznat jer mirovinski fondovi ulažu već u obveznice hrvatske Vlade, a to je upravo naš novac.”

“Ja osobno, a posebno nakon svega što smo sad vidjeli, što god HDZ radi pa da ima i zlato posuto po sebi – ne bih uzela realno”, kaže Sandra Benčić, saborska zastupnica iz redova Zeleno-lijevog bloka.

Mnogi građani slično će rezonirati, no narodne obveznice ipak im nude jedinstvenu priliku. Jer, što Vlada bude radila lošije, a stanje u državi bude gore, kamate na obveznice će biti veće pa će oni koji kupe obveznice po prvi put biti u mogućnosti da na nesposobnosti hrvatskih političara nešto i zarade.

Tagovi: narodne obveznice, Marko Primorac, Slavko Linić, Maruška Vizek, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE