GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Cijene srebra uzletjet će na najvišu razinu u devet godina

Analitičari: Cijene srebra uzletjet će na najvišu razinu u devet godina
SREBRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene srebra mogle bi ove godine dosegnuti devetogodišnji maksimum od 30 dolara po unci - što bi moglo nadmašiti cijene zlata.

Nedovoljne zalihe srebra kao i njegova tendencija da bude bolji od zlata u razdobljima visoke inflacije ključni su pokretači koji podržavaju izglede, rekli su analitičari za CNBC.

Posljednji put kad je spot srebro dotaknulo razinu od 30 dolara za uncu bilo je u veljači 2013., prema podacima o cijenama na zatvaranju Refinitiva.

“Srebro je kroz povijest donosilo dobitke od blizu 20% godišnje u godinama kada je inflacija visoka. S obzirom na to iskustvo i koliko je srebro i dalje jeftino u odnosu na zlato, ne bi bilo iznenađenje da se srebro ove godine kreće prema 30 dolara za uncu, iako će to vjerojatno pružiti značajan otpor,” rekla je Janie Simpson, izvršna direktorica ABC Bulliona.

Promptne cijene srebra dosegle su rekordnu visinu od 49,45 USD 1980. u pozadini stope inflacije od 13,5%, u odnosu na oko 4 USD 1976., kada je stopa inflacije bila niža od 5,7%.

Posljednji put se ovim plemenitim metalom trgovalo 24,02 USD po unci, uz stopu inflacije od 6,5%.

"Srebro je u nestašici... i postoji značajno smanjenje dostupnih fizičkih zaliha u fizičkim središtima New Yorka i Londona, više nego što se vidi u zlatu", rekao je Nicky Shiels, voditelj strategije za metale u tvrtki za plemenite metale MKS PAMP.

Shiels je dodao da se očekuje da će srebro zabilježiti manjak od više od 100 milijuna unci tijekom sljedećih pet godina, s industrijskom potražnjom koja potiče skučenu ponudu.

"Najveći segment potražnje za srebrom je industrijska, [što je jednako] gotovo 50% ukupne potražnje", rekla je, pozivajući da se osnovni slučaj cijene srebra popne na 28 USD, uz rast od 30 USD ili više.

Vrlo sam optimističan za zlato, ali još više sam optimističan za srebro.

Očekuje se da će ta potražnja porasti više od 15% u sljedećih pet godina, rekao je, ovisno o ubrzanoj industrijskoj potražnji iz automobilske i elektroničke primjene.

Srebro je materijal koji se obično koristi u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Tagovi: srebro, zlato, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze zaključili su rastom, a za što su prvenstveno zaslužne dionice Končara i Ericssona Nikole Tesle.
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je u srijedu rješenje kojim se mađarskom društvu Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje hotelijerske tvrtke Jelsa, pri čemu se obvezuje platiti 0,12 eura za svaku redovnu dionicu Jelse.
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE