GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Blistave perspektive bakra

Analitičari: Blistave perspektive bakra
BAKAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Uz kratkoročni nedostatak opskrbe, bakar će proći kroz "generacijsku promjenu" u potražnji kako dekarbonizacija bude jačala, prema Al Chuu, vodećem upravitelju portfelja BNY Mellona.

Bakar je vodeći barometar globalnog gospodarskog zdravlja zbog svoje široke upotrebe, uključujući u električnoj opremi i industrijskim strojevima. Imao je snažan početak godine, s obzirom na slabljenje dolara i očekivanja ulagača da će doživjeti porast potražnje nakon ponovnog otvaranja kineske ekonomije, piše CNBC.

Kratkoročni problemi s opskrbom također su se pojavili usporedo s oporavkom potražnje, kao što je erupcija prosvjeda u Peruu, koji čini 10% svjetske ponude bakra.

Futuresi bakra za isporuku u ožujku u četvrtak su se ustalili na 4,1055 USD po funti.

Cijene bakra imale su snažan početak 2023. u nadi da će kineska potražnja ponovno porasti kako se gospodarstvo ponovno otvara, no gospodarska neizvjesnost od tada se vratila.

Iako primjećuje da bi ponovno otvaranje kineskog gospodarstva i oživljavanje potražnje, dok su zalihe bakra blizu cikličkih najnižih razina, vjerojatno doveli do kratkoročnog porasta cijena, Chu sugerira da je najzanimljiviji aspekt perspektive bakra "sekularna promjena" u dugom roku.

"Bakar se obično koristi kao konstrukcijski metal za ožičenje u zgradarstvu, ožičenje za strojeve itd, ali ako pogledamo trend prijelaza neto nulte energije dekarbonizacije, bakar je nova nafta", Chu, koji upravlja prirodnim resursima BNY Mellon fonda, rekao je CNBC.

“Je li to solarna energija, je li vjetar, jesu li električna vozila, je li to bilo koji oblik obnovljive energije? Svaki obnovljivi izvor energije uvelike treba bakar, jer ako govorite o elektrifikaciji nečega i prijenosu električne energije, treba vam bakar.”

Osim količina bakra koje će vjerojatno biti potrebne za postizanje ciljeva neto nule, Chu je također istaknuo pad kvalitete metala u posljednjih 20 godina, kao i vrijeme koje je potrebno da se veliki rudarski projekti postave na mrežu .

"Puno ovih rezervi i naslaga nalazi se na mjestima koja su vrlo, vrlo teška za proizvodnju - Kongo, Unutarnja Mongolija - to nisu vrlo razvijena područja gdje kažete 'oh, stvarno je lako, hajdemo izgraditi mega-rudnik'," rekao je rekao je.

“Kada pogledate dugoročnu sekularnu priču, jednostavno možete vidjeti snažnu potražnju. Mnogi se ljudi usredotočuju na litij kao vrstu energetskog prijelaznog metala, ali mislim da bismo trebali biti puno više usredotočeni na bakar, jer mislim da je to prava ključna točka, prava ključna točka za priču o energetskoj tranziciji.”

Citirajući staru ekonomsku izreku da su "visoke cijene najbolji lijek za visoke cijene", Chu je rekao da će uvijek postojati kratkoročna ciklička volatilnost, ali da će cijena bakra vjerojatno nastaviti rasti sve dok ne potakne mnogo veće cikluse istraživanja ili porast -sekundarna tržišta i recikliranje bakra.

„Ali ta tržišta mogu učiniti samo toliko toga jer povećana potražnja za obnovljivim izvorima energije nije mali porast potražnje, to je gotovo višegodišnji tsunami potražnje o kojem ne razmišljamo, tako da će to biti sve u rukama na palubi, ali apsolutno, cijena mora porasti,” rekao je Chu.

Chuovi komentari djelomično su ponovljeni u bilješci od utorka voditelja robne strategije Saxo banke Olea Hansena, koji je rekao da će industrijski metali poput bakra, aluminija i litija nedvojbeno imati koristi od "ogromnog političkog kapitala" uloženog u postizanje "zelene transformacije".

“Osim toga, novo geopolitičko okruženje značit će ogroman poticaj za europsku obrambenu industriju koja bi trebala ostvariti dvoznamenkaste stope rasta blizu 20 posto godišnje tijekom sljedećeg gospodarskog ciklusa jer europski kontinent udvostruči svoju vojnu potrošnju u postotku BDP-a, “, rekao je Hansen.

Također je bilo mnogo nagađanja da će Peking — kao najveći svjetski potrošač — povećati svoju fiskalnu potporu gospodarstvu na razini sličnoj onoj viđenoj 2003. nakon ulaska u WTO, 2009. nakon globalne financijske krize i 2016. nakon devalvacije valute.

Hansen je sugerirao da je snažan početak godine bio prvenstveno potaknut "tehničkim i špekulativnim trgovcima koji prednjače u očekivanom porastu potražnje iz Kine u nadolazećim mjesecima."

“Nakon što početno povećanje završi, počinje naporan rad da se podrže ti dobici, s temeljnim porastom fizičke potražnje koji je potreban da se održi porast, ne samo uzimajući u obzir izglede za povećanu ponudu 2023. kada nekoliko projekata počne živjeti,” rekao je.

"Općenito gledano, vidimo da će se bakar smiriti u rasponu od 3,75 USD do 4,75 USD tijekom nadolazećih mjeseci prije nego što se na kraju sruši i dosegne novi rekord negdje tijekom druge polovice."

Tagovi: bakar, cijene bakra, kinesko tržište, električni automobili, Goldman Sachs, električna energija
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE