GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke

Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.

Kina je već prije šest godina bila usred uzleta brodogradnje kakvu svijet nije vidio. Godine 2015. predsjednik Xi Jinping je poduzeo sveobuhvatan projekt pretvaranja Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) u borbenu silu svjetske klase, koja će moći parirati čak i američkoj vojsci. Naložio je ulaganja u brodogradilišta i tehnologiju koja se i danas nastavljaju, piše CNN.

U floti Narodnooslobodilačke vojske (PLAN) je 2015. godine bilo 255 borbenih brodova, prema podacima američkog Uredu za pomorsku obavještajnu službu (ONI). Na kraju 2020. imao je 360, preko 60 više od američke mornarice, prema procjenama ONI-ja. Za četiri godine PLAN će imati 400 brodova borbenih snaga, predviđa ONI.

"Kineska mornarička borbena snaga više se nego utrostručila u samo dva desetljeća", stoji u izvješću čelnika američke mornarice, marinaca i obalne straže iz prosinca.

"Već zapovijedajući najvećim svjetskim pomorskim snagama, NR Kina alarmantnom brzinom gradi moderne površinske borbene snage, podmornice, nosače zrakoplova, borbene zrakoplove, amfibijske brodove s podmornicama, balističke nuklearne raketne podmornice, velike rezače obalne straže i polarne ledolomce."

Neki od njih bit će jednaki ili bolji od svega što SAD ili druge pomorske sile mogu porinuti u more.

"PLAN ne prima smeće iz kineske brodogradnje, već prilično sofisticirana, sposobna plovila", napisao je Andrew Erickson, profesor na Kineskom institutu za pomorske studije američkog mornaričkog ratnog koledža, u veljači.

Tu se ubrajaju brodovi poput razarača Type 055 - za koje neki analitičari tvrde da poboljšavaju američke krstarice klase Ticonderoga za vatrenu moć - i amfibijski jurišni brodovi koji bi tisuće kineskih vojnika mogli dovesti blizu stranih obala.

Ne možete imati najveću svjetsku mornaricu ako ne možete izgraditi puno brodova. Kina sebi daje tu sposobnost time što je najveći svjetski komercijalni brodograditelj. Kina je 2018. držala 40% svjetskog tržišta brodogradnje u bruto tonama, prema podacima Ujedinjenih naroda koje je naveo China Power Project u Centru za strateške i međunarodne studije, i time je Kina daleko ispred drugog mjesta Južne Koreje s 25%.

Ako ovo stavimo u povijesnu perspektivu, kineski brodograđevni brojevi zapanjujući su - čak i američki napori iz Drugog svjetskog rata zaostaju. Kina je u jednoj godini mira (2019.) izgradila više brodova nego SAD u četiri godine rata (1941.-1945.).

Tagovi: kineska ratna mornarica, američka mornarica, kineska vojska, Xi Jinping, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE