GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerika postala nova meka za rudarenje bitcoina

Amerika postala nova meka za rudarenje bitcoina
BITCOIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 17:01
Autor: SEEbiz / CNBC
LONDON - Sjedinjene države postale su nova meka za rudarenje bitcoina nakon što je većina rudara bila prisiljena napustiti Kinu posljednjih mjeseci.

Trenutno je Amerika druga rudarska destinacija na svijetu. U ovome trenutku 17 posto svihrudara bitcoina djeluje u SAD-u. To je nevjerojatnih 151 posto više nego u rujnu 2020.

"Posljednjih 18 mjeseci imali smo ozbiljan rast rudarske infrastrukture u SAD-u", rekao je Darin Feinstein, osnivač Blockcapa i Core Scientifica.

"Primijetili smo ogroman rast u rudarskim operacijama koje se žele preseliti u Sjevernu Ameriku, uglavnom u SAD"

Ovi podaci ne uključuju masovni egzodus rudara iz Kine, što je dovelo do toga da je polovica svjetskih rudara pala van mreže, a stručnjaci kažu CNBC-u da je američki udio na rudarskom tržištu vjerojatno čak i veći nego što brojke pokazuju.

Prema novoobjavljenim podacima s Cambridgea, neposredno prije početka kineske zabrane rudarenja, na zemlju je otpadalo 46% ukupnog svjetskog hashratea, industrijskog izraza koji se koristi za opisivanje kolektivne računske snage bitcoin mreže. To je nagli pad sa 75,5% u rujnu 2019., a postotak je vjerojatno puno niži s obzirom na egzodus koji je u tijeku.

"500.000 bivših kineskih rudarskih platformi traži domove u SAD-u", rekao je Fred Thiel iz Marathon Digital.

"Ako se rasporede, to bi značilo da će Sjeverna Amerika imati oko 40% globalnog hashratea do kraja 2022."

Rastuća dominacija Amerike jednostavan je slučaj pripreme za sreću. SAD godinama potiho grade svoje kapacitete za hosting.

Prije nego što su rudari bitcoina zapravo počeli dolaziti u Ameriku, tvrtke širom zemlje kockale su se da će na kraju, ako postoji odgovarajuća infrastruktura, izmjestiti trgovinu u SAD. Čini se da im se ta kocka isplatila.

Kad se bitcoin srušio krajem 2017. godine i kada je šire tržište ušlo u višegodišnju krizu, nije bilo velike potražnje za velikim bitcoin farmama. Američki rudarski operatori iskoristili su priliku za raspoređivanje jeftinog novca za izgradnju rudarskog ekosustava u pojedinim državama.

"Veliki rudari, kojima se javno trgovalo, uspjeli su prikupiti kapital za velike kupnje", rekao je Mike Colyer, izvršni direktor tvrtke Foundry za digitalne valute, koja je pomogla donijeti preko 300 milijuna američkih dolara rudarske opreme u Sjevernu Ameriku.

Tvrtke poput sjevernoameričkog operatora kripto rudarstva Core Scientific nastavile su graditi hosting prostor tijekom cijele kripto zime, tako da su imale kapacitet priključiti novu opremu, prema Colyeru.

"Većina nove opreme proizvedene od svibnja 2020. do prosinca 2020. otpremljena je u SAD i Kanadu", rekao je.

Iako osnivač Castle Island Venturesa Nic Carter ističe da američko rudarenje nije u potpunosti obnovljivo, on kaže da su rudari ovdje puno bolji u odabiru obnovljivih izvora i u kupnji offseta.

"Migracija je sveukupno neto pozitivna", rekao je. "Premještanje hashratea u SAD, Kanadu i Rusiju značit će mnogo niži intenzitet ugljika."

Tagovi: rudarenje bitcoina, bitcoin, NR Kina, Sjedinjene države, energija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE