GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alen Kovač: Iduća godina bit će teška kao i ova

Alen Kovač: Iduća godina bit će teška kao i ova
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2011 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za hrvatsko gospodarstvo 2012. godina bit će teška kao i ova godina, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati u slučaju eskalacije krize u eurozoni, ocijenio je glavni ekonomist Erste & Steiermärkische banke Alen Kovač na današnjem radnom ručku u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.
Najveći problem Hrvatske je nizak ekonomski rast uz visoki proračunski deficit, tako da će za oporavak idućih godina biti ključna fiskalna disciplina. No, utješno je što fiskalna slika Hrvatske i nije toliko alarmantna u usporedbi s nekim zemljama eurozone čiji su dugovi znatno veći, kaže Kovač.

Ipak, vanjski dug zemlje je previsok te ga više ne možemo povećavati kako bi time potaknuli gospodarski rast, već ćemo morati privući strane investicije. Kriza je ipak donijela nešto dobro - smanjen je deficit platne bilance s inozemstvom, a najveći dio trenutnog rasta ostvaren je uslijed rasta izvoza roba i usluga, prije svega turizma.

Kovač je okupljenim poduzetnicima poručio da hrvatske banke ne ostvaruju preveliku profitabilnost, kako se to često smatra u našoj javnosti. Lani je povrat na kapital iznosio od 6,5 do 7 posto, što je "zlatna sredina" u odnosu na zemlje našeg okruženja, a taj je iznos usporediv s prinosima na državne obveznice koje se smatraju ulaganjem bez većeg rizika.

Član Uprave Erste banke Boris Centner ne očekuje da bi kriza u eurozoni, koja pogađa i banke vlasnice hrvatskih banaka, mogla značajnije pogoditi domaće banke jer one su znatno bolje kapitalizirane od europskih, pa im dužnička kriza ne prijeti u tolikoj mjeri. S druge strane, cijena kapitala će kod nas i dalje ostati višom nego u zemljama EU zbog rizika poslovanja u Hrvatskoj, napomenuo je.

Centner je pozvao poduzetnike da u slučajevima reprogramiranja dugova dođu u banku s kvalitetnim programom restrukturiranja u zakonskom roku od 90 dana, jer u protivnom ih banka više neće moći kreditirati.
Tagovi: Alen Kovač, BDP, hrvatski BDP, Boris Centner
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE