GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Al Kaida 2.0: Mreža podružnica koje promoviraju islamski fundamentalizam

Al Kaida 2.0: Mreža podružnica koje promoviraju islamski fundamentalizam
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2013 / 12:32
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
LONDON - Al Kaida više nije ona teroristička grupa kakvu poznajemo, ali njena evoluirana verzija Al Kaida 2.0 nije ništa manje opasna.
Ranije je Al Kaida bila usko povezana grupa ekstremista sa zajedničkim ciljem, centraliziranim vodstvom i bazom globalnih operacija.

Nakon smrti Osame Bin Ladena, a samim tim i povlačenjem njenih glavnih zapovjednika, Al Kaida je postala difuzna grupa bez neke koherentne baze. Međutim, novonastala mreža Al Kaidinih ogranaka koja i dalje sprovodi svoje operacije širom svijeta nije ništa manje opasna.

Nazovimo je Al Kaida 2.0 – grupa čija su naređenja nekada dolazila sa vrha je evoluirala u mrežu podružnica koje u suštini samostalno provode cilj promoviranja brenda islamskog fundamentalizma i potiskivanja sekularnih vlada u islamskom svijetu.

Sve veći broj Al Kaidinih podružnica je, hraneći lokalno nezadovoljstvo i koristeći politička previranja, pokazao snagu u brojnim zemljama uključujući Siriju, Irak, Libiju i Mali.

Njihov uspon koji je postignut s neznatnom pomoći onoga što je ostalo od Al Kaidinog središta u Pakistanu, izazvao je strah da će se oni nastaviti širiti koristeći lokalne sukobe kao bojišta za globalni džihad.

Američki kongresmen Brad Sherman, predstavnik demokrata u pododboru Doma za vanjske poslove za pitanja terorizma, neproliferacije i trgovine je na sjednici 18. kolovoza rekao da evoluirana Al Kaida i dalje ostaje prijetnja Sjedinjenim Državama.

„Al Kaida nije uspjela izvršiti veliki napad na SAD od 11. rujna. Međutim, prijetnja koju Al Kaida predstavlja za SAD je još uvijek značajna. Al Kaida postaje strukturalno decentralizirana i više se ne radi o integriranoj korporaciji već o franšizi. Njene glavne terorističke aktivnosti se sada porovode preko njenih lokalnih i regionalnih podružnica," rekao je Sherman.

Ovoga tjedna je stotine militanata izašlo na ulice nakon koordiniranih vojnih napada na zatvore koje je sprovela Al Kaidina glavna podružnica u Iraku. Napad na zatvor se smatra mogućim poticajem za Al Kaidine borbe u Siriji.

Evolucija Al Kaide nigdje nije tako očita kao u Siriji koja je postala novo bojište ekstremističkih grupa. Al Kaidine lokalne podružnice su se priklonile sunitskim pobunjenicima koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, člana šiitske sekte Alawite koju suniti smatraju heretičkom.

Shamila Chaudhary, viša suradnica u fondaciji Nova Amerika u Washingtonu kaže da je bezakonje u Siriji pružilo Al Kaidi novo utočište i bazu za obavljanje njenih djelatnosti. Chaudhary kaže da njena prisutnost u sukobima poput ovog u Siriji još uvijek čini Al Kaidu potencijalnom prijetnjom regionu i zapadu.

„Stvarna prijetnja za mnoge zemlje je to koliko još ranjivih kutaka postoji širom planete koji bi mogli pružiti utočište Al Kaidi i njenim podružnicima. To stvara nove probleme. Afganistansko-pakistansko okruženje je bilo vrlo komplicirano zbog činjenice da je Al Kaida živjela tamo. Sada kada ih je tamo svega nekoliko, ovo postaje sve više lokalni i regionalni konflikt. To znači da je Al Kaida morala otići negdje drugdje, što internacionalizira konflikte jer Al Kaida prijeti Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim državama," kaže Chaudhary.

Al Kaida je u Pakistanu surađivala sa ekstremističkim grupama kao što je pakistanski Tehrik-e Taliban (TTP). TTP koji želi svrgnuti pakistansku vladu i nametnuti šerijatski zakon slijedi tvrdu anti-šitsku vehabijsku liniju islama koju zagovara Al Kaida.

Grupe kao što je TTP ne samo da pomažu proširiti prisustvo Al Kaide u njihovim državama već izgleda da nalaze vojnike za druge bitke u kojima se Al Kaida poistovijetila sa lokalnim podružnicama.

Zapovijednici TTP-a su nedavno tvrdili da su poslali oko stotinu obučenih vojnika kako bi se borili na strani anti-Assadovih snaga u Siriji dok su neki zapovijednici TTP-a čak tvrdili da su tamo otvorili kampove. Pakistanska vlada je, skupa sa ostalim zapovijednicima TTP-a, odbacila takve tvrdnje.

Chaudhary kaže da izgleda da su ovakve tvrdnje samo dio propagande kojom se TTP želi prikazati kao organizacija globalnog dosega. Međutim, ukoliko su njihove tvrdnje legitimne, ulazak pakistanskih vojnika u sukob bi samo ukazao na sve veće prisustvo Al Kaide u nestabilnim i loše uređenim zemljama regiona.

Ibrahim Talib, glavni istraživač i zamjenik direktora Centra za strateške studije u Damasku je rekao da se preko 130 tisuća stranih džihadista trenutno bori u Siriji, od kojih su mnogi obećali vjernost Al Kaidinim podružnicama.

„S punim pouzdanjem mogu reći da se više od 130.000 stranih i arapskih terorista trenutno bori u Siriji. Mogu sa sigurnošću potvrditi taj broj koji je ogroman i opasan. Prvi su došli Tunižani sa oko 15.000 vojnika, a onda Libijci i Saudijci te Egipćani i Palestinci koje su slijedili Libanonci. Nakon toga su došli borci izvan regije. Građani više od 40 zemalja se bore u Siriji," rekao je Talib.

Sve više sunitskih ekstremista među oporbom koja se bori u Siriji zabrinjava sekularne pobunjenike koji smatraju da militanti povezani s Al Kaidom osujećuju njihovu lokalnu borbu protiv vlade i prave od Sirije leglo međunarodnog terorizma.

To je rezultiralo unutarnjim sukobima među pobunjenicima. Grupe kao što je Kurska demokratska unija (PYD), sirijska podružnica Kurdistanske radničke stranke (PKK) su nedavno ušle u žestoku borbu s pobunjenicima povezanim s Al Kaidom u sjevernoj Siriji.

Salih Muslim, šef PYD-a je rekao da su njegovi vojnici naišli na talibane koji su bili u redovima ekstremističkih sunitskih grupa.

„Ekstremističke islamističke snage poput Al Kaide, Al-Nusra Front, Ahrar Al-Sham i druge slične grupe mogu ići gdje žele i ući iz bilo koje države iz koje žele. Oni dolaze iz Turske, Iraka i drugih zemalja. Oni su tamo već dugo vremena i čine veliki dio Sirijske slobodne vojske [glavne pobunjeničke grupe]. Sirijska slobodna vojska je demantirala takve tvrdnje, ali ekstremističke grupe se bore pod njihovim imenom. Te grupe su posvuda," zaključuje Muslim.

Tagovi: Al Kaida, Osama bin Laden, terorizam, Brad Sherman, Shamila Chaudhary, islamski fundamentalizam
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE