GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Akcionari Agrobanke će biti namireni

Akcionari Agrobanke će biti namireni
POTRAŽIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2012 / 11:29
Autor: SEEbiz/Tanjug
BEOGRAD - Potraživanja akcionara Agrobanke, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem.

Kako kažu u Novoj Agrobanci, deoničari će moći da se naplate iz određenih potraživanja koja su ostala u Agrobanci.

Kako su podsetili u toj banci, najduže 25 dana posle oduzimanja dozvole za rad Agrobanci Agencija za osiguranje depozita doneće odluku o tome da li će ta banka pod administracijom otići u stečaj.

U Agrobanci pod administracijom ostala su potraživanja akcionara i potraživanja od firmi koje su u stečaju, a na Novu Agrobanku preneti su svi depoziti - i građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja.

Prema Zakonu o bankama, u roku od dve godine država mora da odluči šta će biti sa Novom Agrobankom, da li će je prodati, pošto je osnivač Agencija za osiguranje depozita, ili će da je dokapitalizuje od domaćih i stranih akcionara, rečeno je u Novoj Agrobanci.

Narodna banka Srbije je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine.

Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrdjene zakonom.

Agencija za osiguranje depozita je u medjuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom Nova Agrobanka, a centralna banka je ocenila da su ispunjeni propisani uslovi i dala traženu dozvolu za rad.

Nova Agrobanka, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, odnosno država, osnovana je radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja Agrobanke na tu banku, a u cilju obezbedjenja kontinuiteta u sprovodjenju poslovnih aktivnosti Agrobanke i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunosti.

Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja NBS o oduzimanju dozvole za rad. To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti.

Tagovi: Agrobanka, NBS, Nova Agrobanka, akcionari
PROČITAJ I OVO
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
IMOVINA
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
ZAGREB – Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj završili su 2020. godinu s neto ukupnom imovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3% odnosno 4,4 milijarde manje nego na kraju 2019. godine.
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
POHVALIO SE
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, da je veoma važno da svi građani razumeju od kolikog je značaja masovna imunizacija, te da je Srbija od Kine dobila vakcinu "ispod cene".
Azijska tržišta: Nade u kinesku ekonomiju podižu indekse
RAST
Azijska tržišta: Nade u kinesku ekonomiju podižu indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle jer se ulagači nadaju da će snažno kinesko gospodarstvo pozitivno utjecati na cijelu regiju, premda bi daljnje širenje koronavirusa moglo usporiti oporavak.
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas visokih 384,1 miliona dinara, nešto manje od 3,3 miliona evra, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama Srbije, ali su podaci sa tržišta akcija razočaravajući.
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE