GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokoru 17,7 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Agrokoru 17,7 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2015 / 16:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za investicije tvrtki Zvijezda i Agrolaguna, tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, odobreno je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i to u ukupnom iznosu od 17,7 milijuna kuna, objavio je u ponedjeljak Agrokor.
Kako se navodi u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agrokora, za projekte obje kompanije odobrena je maksimalna potpora u visini 50 posto investicije, temeljem Pravilnika o provedbi Mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu" iz Programa ruralnog razvoja.

Kada se tome pribroji potpora iz istog Fonda odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata te tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna.

Agrolaguni, koja je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijavila projekte ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, dodijeljeno je 3,15 milijuna kuna za izgradnju novog pročistača i opremanje uljare.

Agrolaguna, kako se navodi, kontinuirano ulaže, najviše u nove vinograde i maslinike te u najsuvremeniju opremu. Investicije su usmjerene na jačanje brendova, a u idućem razdoblju, osim pročistača i opremanja uljare, priprema se i nabavka nove mehanizacije za ratarsku, povrtlarsku i maslinarsku proizvodnju, proširenje kapaciteta vinskog podruma za milijun litara. U pripremi je i projekt navodnjavanja trajnih nasada vinove loze i maslinika.

Zvijezda je Agenciji prijavila investicije u ukupnom iznosu od 29,1 milijun kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD fonda u iznosu od 14,58 milijuna kuna. Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode, što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.

Nova ulaganja, kako ističu u Zvijezdi, dovest će do smanjenja potrošnje energije, povećanja kapaciteta i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju.

Iz Agrokora podsjećaju da je Vupiku u rujnu dodijeljeno 7,6 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za realizaciju ulaganja nabave aplikatora za gnojovku. Tim će se ulaganjem nabaviti opreme za učinkovitije korištenje gnojiva, što će pozitivno utjecati na prinose kultura, navode iz Agrokora.

Tagovi: Agrokor, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Zvijezda, Agrolaguna
PROČITAJ I OVO
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
VELIKI PROBLEM
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
RIJEKA - U Hrvatskoj će ove godine u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika. Problem nedostaka radne snage eskalirao je lani kada neki hoteli, i to ne samo oni niže kategorije, nisu otvarali svoja vrata u glavnoj sezoni jer nije bilo djelatnika koji bi sezonu uopće odradili.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE