GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor među 500 najvećih svjetskih obiteljskih tvrtki

Agrokor među 500 najvećih svjetskih obiteljskih tvrtki
OBITELJSKE TVRTKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2015 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U suradnji s revizorsko-konzultantskom tvrtkom EY, Centar za obiteljske tvrtke Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj objavio je globalni indeks obiteljskih tvrtki.
Indeks rangira najveće obiteljske tvrtke u svijetu, javne i privatne, te demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju obiteljske tvrtke imaju u današnjem globalnom gospodarstvu.

Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP-u 2013. godine sudjelovali sa 6,5 trilijuna dolara - više nego što su francusko i njemačko gospodarstvo doprinijeli zajedno, dok su iste godine te obiteljske tvrtke zaposlile 20,9 milijuna ljudi. Indeks obuhvaća 500 najvećih obiteljskih tvrtki diljem svijeta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mjestu, kao jedina tvrtka na listi iz naše regije.

Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska komentira:

„Kao što se zna, većina obiteljskih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu. Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspjehu obiteljskih tvrtki jasan proces izbora nasljednika. Pritom uspješne obiteljske tvrtke gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju točku. Bit će zanimljivo vidjeti kako će naše obiteljske tvrtke pristupiti tom procesu s obzirom da ih većinom vodi prva generacija osnivača. Vani nas obitelji traže pomoć pri sastavljanju takozvanog „obiteljskog ustava" kojim rješavaju odnose unutar obitelji i pristup vođenju poslovanja, ali ovdje još nismo dobili takav zahtjev."

Činjenica da je više od 40% spomenutih tvrtki u obiteljskom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspješne u ovim procesima i vođenju biznisa.

Tagovi: obiteljske tvrtke, Agrokor, Berislav Horvat
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE