GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor među 500 najvećih svjetskih obiteljskih tvrtki

Agrokor među 500 najvećih svjetskih obiteljskih tvrtki
OBITELJSKE TVRTKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2015 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U suradnji s revizorsko-konzultantskom tvrtkom EY, Centar za obiteljske tvrtke Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj objavio je globalni indeks obiteljskih tvrtki.
Indeks rangira najveće obiteljske tvrtke u svijetu, javne i privatne, te demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju obiteljske tvrtke imaju u današnjem globalnom gospodarstvu.

Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP-u 2013. godine sudjelovali sa 6,5 trilijuna dolara - više nego što su francusko i njemačko gospodarstvo doprinijeli zajedno, dok su iste godine te obiteljske tvrtke zaposlile 20,9 milijuna ljudi. Indeks obuhvaća 500 najvećih obiteljskih tvrtki diljem svijeta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mjestu, kao jedina tvrtka na listi iz naše regije.

Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska komentira:

„Kao što se zna, većina obiteljskih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu. Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspjehu obiteljskih tvrtki jasan proces izbora nasljednika. Pritom uspješne obiteljske tvrtke gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju točku. Bit će zanimljivo vidjeti kako će naše obiteljske tvrtke pristupiti tom procesu s obzirom da ih većinom vodi prva generacija osnivača. Vani nas obitelji traže pomoć pri sastavljanju takozvanog „obiteljskog ustava" kojim rješavaju odnose unutar obitelji i pristup vođenju poslovanja, ali ovdje još nismo dobili takav zahtjev."

Činjenica da je više od 40% spomenutih tvrtki u obiteljskom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspješne u ovim procesima i vođenju biznisa.

Tagovi: obiteljske tvrtke, Agrokor, Berislav Horvat
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE