GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor i Atlantic Grupa podržavaju Kostićevu ideju

Agrokor i Atlantic Grupa podržavaju Kostićevu ideju
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2014 / 15:29
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Saradnja i povezivanje u regionu jedan je od načina da kompanije budu prepoznatljive, konkurentnije i da uspešnije nastupaju na trećim tržištima, kažu stručnjaci.
Ideja o regionalnom povezivanju kompanija potekla je od predsednika MK grupe, Miodraga Kostića, koji je već nekoliko puta predlagao stvaranje velike regionalne kompanije koja bi okupila najjace brendove iz bivše Jugoslavije.

Velike kompanije iz okruženja uglavnom podržavaju predloge regionalnog povezivanja i ocenjuju da bi saradnja doprinela lakšem i bržem proboju na treća tržišta.

Tako, hrvatski Agrokor pozdravlja inicijative koje idu u takvom smeru.

"Ideja koju iznosi Kostić odlično je strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvek govorio, ali ne i vezano uz imena nekih kompanija. To je jedini ispravan put razvoja regionalnih kompanija radi njihove konkuretnosti", rekli su za Tanjug u Agrokoru.

Atlantic Grupa, jedno od vodećih prehrambenih preduzeća u regionu, smatra da su kompanije na ovim prostorima, koliko god značajne i velike u regionalnim okvirima i dalje mali subjekti na velikim trećim tržištima i da će za značajniji uspeh na njima morati da pronađu uspešnu formulu zajedničkog nastupa.

"To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. Međutim, u svakom obliku povezivanja treba voditi računa o nivou dopuštene koncentracije, u skladu sa zakonskom regulativom koju kontrolištu agencije za zaštitu konkurencije na pojedinim tržištima u svakom pojedinačnom sektoru, isto kao i o vertikalnoj integraciji", rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.

U Atlantic Grupi podsećaju da su, kao što su i ranije navodili, uvek otvoreni za razgovor o svakoj inicijativi i dodaju da, kada je reč o rastu i razvoju poslovanja, ne posmatraju kompanije po geografskim oznakama, nego pre svega kroz viziju poslovne logike i obostranog interesa.

Stručnjaci ocenjuju da prostor za takvu saradnju postoji ne samo u prehrambenoj industriji, već i u sektorima metalske, elektro i namenske industrije, kao i hemijske, farmaceutske ili drvoprerađivačke.

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, Mitar Pržulj, kaže za Tanjug da su sve inicijative koje doprinose regionalnom povezivanju i povećanju konkurentnosti privrednih društava dobrodošle i treba ih podržati.

"Regionalna saradnja i poslovno povezivanje jeste jedan od načina da kompanije budu prepoznatljive i konkurentne na velikim tržištima", naglašava on.

Udruživanje kompanija, kako dodaje, doprinosi povećanju robne razmene, unapređenju privredne saradnje i uspešnijem suočavanju sa izazovima koje donosi ulazak u EU.

Prema njegovim rečima, regionalno povezivanje daje mogućnost za uspešniji zajednički nastup na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima je mreža veza koje imaju osnovu kako u sporazumima u oblasti privrede, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dobro razvijena.

"Mogućnosti regionalne saradnje, osim u poljoporivrednom sektoru, realne su i u sektoru metalske, elektro i namenske industrije, kao i hemijske, farmaceutske, drvoprerađivačke. Takođe, kroz oblike udruživanja, kao što su klasteri - automobilska, IT, poljomehanizacija, tekstil", ističe Pržulj.

Među pozitivnim primerima regionalnih poslovnih alijansi, kako je naveo, jesu kompanija "Aleksandrija" iz Zvornika u BiH, gde je organizovana proizvodnja konditorskih i mlinskih proizvoda, dok je primarna proizvodnja brašna organizovana u Čurugu u Srbiji, gotovih proizvoda u Crnoj Gori, a slobodan plasman konditorskih roba na čitavom CEFTA tržištu.

Vino Župa iz Aleksandrovca je sa poslovnim partnerom iz Sarajeva kupila deo proizvodnih kapaciteta "Hepoka" iz Mostara i organizovala podizanje vinograda i proizvodnju vina i sokova, napominje Pržulj. Kao primer saradnje u građevinskom sektoru, pozitivan primer predstavlja konzorcijum "Feniks", koji čine građevinske kompanije i proizvođači građevinskog materijala iz Srbije, Slovenije i BiH.

Pržulj je ukazao da su u toku i aktivnosti na intenziviranju poslovne saradnje sa mogućnošću formiranja konzorcijuma u sektoru građevinarstva Srbije i BiH (Republika Srpska), kao i uključenje građevinske operative Makedonije.

"Organizovanjem zajedničke građevinske operative stvaraju se uslovi konkurentnog nastupa na trećim tržištima", objašnjava Pržulj.

U metalskom i elektro sektoru, smatra on, moguće je organizovati zajedničku i kooperantsku proizvodnju delova i sklopova za automobilsku industriju, šinska vozila i drugo, kao i proizvodnju poljoprivrednih mašina za treća tržišta. Formiranjem konzorcijuma u metalskom i elektro sektoru, aktivno se može konkurisati na tenderima i oglasima kod železnica, energetskom sektoru kao i učešću kod realizacije infrastrukturnih i projekata zaštite životne sredine.

"Takođe, klasteri imaju sve veći značaj na tržištu regiona, EU i istočnom tržištu", dođe Pržulj.

U prehrambenom sektoru, na pomolu je moguća saradnja Podravke i MK grupe, a obe kompanije su saopštile da se razgovori vode o mogućoj saradnji i nastupima na novim potencijalnim tržistima, ali ne i o korporativnom povezivanju. U MK grupi navode da će o ishodima tih pregovora javnost biti blagovremeno obaveštena.

Kostić koji je inače inicijator ideje regionalnog povezivanja, ranije je predložio stvaranje velike kompanije pod nazivom AMANP, što su početna slova kompanija koje bi se, prema njegovoj ideji, ujedinile - Agrokor, MK grupa, Atlantic Grupa, Nectar i Podravka. Ta zajednička kompanija bi, kako je objasnio, imala jednu upravu i prihod od oko sedam milijardi evra i za nju bi vladao veliki interes.

Prema njegovoj ideji, kompanija bi proizvodila, ali i prodavala praktično najpoznatije brendove s područja bivše Jugoslavije, od vegete, preko kokte (cockta) do smokija, cedevite, fruktal sokova.

Tagovi: Miodrag Kostić, MK Grupa, Atlantic Grupa, Agrokor, Ivica Todorić, Podravka, Mitar Pržulj, Nectar, Vino Župa, Hepok
PROČITAJ I OVO
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
LJETOVANJE
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
BRUXELLES - Oko 28 posto Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto iza Grčke i Rumunjske, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
Komisija odobrila oznaku zemljopisnog podrijetla za Muškat momjanski
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila oznaku zemljopisnog podrijetla za Muškat momjanski
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u ponedjeljak novu oznaku zemljopisnog podrijetla za pet proizvoda, među kojima i za hrvatsko pjenušavo vino - Muškat momjanski/Moscato di Momiano.
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi u blagom plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi u blagom plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi blago ojačali u mirnom trgovanju nakon što je krajem prošloga tjdna završena sezone objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija.
Grčka pogođena najvećim vrućinama od 1987.
VRUĆINE
Grčka pogođena najvećim vrućinama od 1987.
ATENA - Grčka je pogođena "najgorim vrućinama od 1987.", prije više od 30 godina, upozorio je u ponedjeljak premijer Kiriakos Micotakis, u trenutku kada bi u ponedjeljak u nekim grčkim regijama temperatura mogla narasti do 45 stupnjeva Celzija.
Na Kvarneru 70% dolazaka u sedam mjeseci u odnosu na 2019.
DOBAR TREND
Na Kvarneru 70% dolazaka u sedam mjeseci u odnosu na 2019.
RIJEKA - Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije izvijestila kako je na području županije u prvih sedam mjeseci dosegnuto 70 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. No, u srpnju je dosegnuto čak 86 posto dolazaka od rekordne 2019. te 83 posto noćenja, naglasila je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE