GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor demantira: Nije istina da generiramo uvoz hrane

Agrokor demantira: Nije istina da generiramo uvoz hrane
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2017 / 12:27
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru, odbacio je navode predstavnika malih odbavljača Tihomira Jaića i Zelene liste Nenada Matića da je Agrokor zadnjih mjeseci generator uvoza prehrambenih proizvoda.

Naime, statistika pokazuje da je u Hrvatsku u samo u prva tri mjeseca ove godine takve robe uvezeno 20 milijuna eura više nego prošle godine - ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Što se tiče isplate starog duga malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama, Čondić Galiničić je naveo da je dio starog duga isplaćen odmah nakon što je izvanredna Uprava 10. travnja stigla u Agrokor, a da će ostatak tog duga, riječ je, tvrdi, ne veći od 30 milijuna eura, biti isplaćen do kraja srpnja. Tvrdi da rok isplate tog duga nije probijen.

Naveo je da se čeka sutrašnji sastanak privremenog Vjerovničkog vijeća na kojem će se utvrditi točni kriteriji isplate malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama. Novac će biti osiguran iz druge tranše kredita Agrokoru u iznosu od 150 milijuna eura.

Na pitanje hoće li se malim dobavljačima otpisati dio duga, odgovorio je: "Za sada se o tome nije raspravljalo i mislim da neće, oni će razgovarati i o drugim dobavljačima."

"Dugovanja koja smo naslijedili isplatit ćemo u manje od tri mjeseca", kazao je.

"Odbacujemo sve navode po kojima su Agrokor i Konzum generatori i inicijatori uvoza voća i povrća u Hrvatsku. Na našim policama je 80 posto voća i povrća domaćih proizvođača", kazao je Čondić Galiničić.

"Volio bih da druge kompanije objave koliko je voća i povrća iz RH na njihovim policama", dodao je.

Čondić Galiničić kaže da Konzum uvijek preferira kupnju domaćih proizvoda ne licitirajući previše sa cijenom proizvoda.

Pojasnio je da imaju 20 posto uvoza jer Hrvatska osim krumpira i mandarina ne proizvodi dovoljne količine voća i povrća, a moraju uvoziti i, primjerice, banane i citruse koji na rastu kod nas.

Netočno je, kaže, da je Agrokor povećao uvoz jabuka, jaja i mliječnih proizvoda, za što su ih prozvali mali dobavljači. Naveo je da je prošle godine 99 posto jabuka koje su se prodavale u Konzumu bile iz domaćeg uzgoja, a da je u prvih nekoliko mjeseci ove godine uvoz jabuka povećan za 4 posto. Što se tiče jaja, u 2016., kaže, 96.4 posto jaja koja su se prodavala u Konzumu bila su isporučena od četiri hrvatske tvrtke, a da se sada prodaju isključivo jaja hrvatske proizvodnje. Oko Uskrsa, kada, tvrdi, nije bilo dovoljno domaćih jaja 10 posto jaja je bilo iz uvoza.Kaže i da se mliječni proizvodi najviše dobavljaju od domaćih proizvođača.

"Nadam se da ćemo se vratiti na stare brojke", kazao je Čondić Galiničić.

"Odbijam bilo kakvo imputiranje Agrokoru da je generator uvoza svježeg voća i povrća, mi i sada, bez obzira na sve, preferiramo domaću proizvodnju, iako nam je ona skuplja", kazao je.

Sutra se sastaje Vjerovničko vijeće Agrokora.

Tagovi: Agrokor, Konzum, Vlado Čondić Galiničić, uvoz hrane, Tihomir Jaić, Nenad Matić, mali dobavljači Agrokora
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE