GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija: Za jabuke iskorištena kvota, za mandarine 42 posto; rok za isporuku 31. prosinca

Agencija: Za jabuke iskorištena kvota, za mandarine 42 posto; rok za isporuku 31. prosinca
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2014 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za doniranje jabuka u humanitarne svrhe za što se može dobiti novac Europske unije iskorišteno je sto posto kvote, dok je za doniranje manadrina do srijede, 24. prosinca, iskorišteno 42 posto kvote, izvijestili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz koje podsjećaju proizvođače da mjera povlačenja voća s tržišta zbog ruskog embarga traje do kraja ove godine, odnosno da je 31. prosinca 2014. rok do kada traje isporuka voća.
Po podacima Agencije, do današnjeg dana zahtjeve za isplatu isporučenog voća podnijelo je 98 proizvođača s traženim iznosom potpore od 4 milijuna kuna.

Europska komisija je u rujnu odlučila o interventnim mjerama za voće i povrće vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju.

Hrvatskoj je za financijsku pomoć Europske unije određena kvota od 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, a primatelji tih jabuka i mandarina mogu biti centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Iz Agencije u priopćenju podsjećaju i na proceduru prema kojoj svi proizvođači jabuka i mandarina koji žele povući voće s tržišta i za to dobiti novac Europske unije moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca koji se nalazi na web stranici Agencije.

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini, a refundira mu se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta.

Agencija potom šalje povratnu informaciju proizvođaču o prihvatljivim količinama za isporuku i tada proizvođači mogu isporučiti voće vrtićima, školama, bolnicama, humanitarnim i ostalim ustanovama s liste, a prije same isporuke mora javiti poljoprivrednoj inspekciji i Agenciji za plaćanja koja provodi kontrolu na terenu.

Agencija za plaćanja provodi dva tipa kontrole - prvog stupnja koje se provode kod proizvođača i to tako da se na svakom gospodarstvu i/ili skladištu prije otpreme provjerava prateća dokumentacija i proizvodi (identitet, težina i usklađenosti s tržišnim standardima) te drugog stupnja u kojoj se kod proizvođača na svakom gospodarstvu provjerava poslovna dokumentacija povezana s provedbom mjere i kod primatelja na način da se provjeri vođenje evidencija i dokumentacija kojom se potvrđuje krajnje odredište povučenih proizvoda odnosno da su preuzeti od treće strane s ciljem njihove slobodne distribucije.

Nakon isporuke voća proizvođač šalje Agenciji za plaćanja zahtjev za isplatu s dokumentacijom kojom dokazuje isporuku i primitak proizvoda povučenih s tržišta, podsjećaju iz Agencije iz koje mole proizvođače da se pridržavaju uputa te da Agenciji šalju potpunu dokumentaciju.

Tagovi: jabuke, mandarine, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 74 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 dolara zbog nesklonosti ulagača riziku koja je poduprla dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Zagrebačka burza: Najveći dnevni pad CROBEX-a od travnja 2020.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Najveći dnevni pad CROBEX-a od travnja 2020.
ZAGREB - Rasprodaje na azijskim burzama početkom ovog tjedna prelile su se i na europske burze, a indirektno i na domaće tržište kapitala. Dionički indeks CROBEX pao je 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad od travnja prošle godine, kada je izbijanje pandemije izazivalo znatne oscilacije tržišta.
HAKOM: Željeznicom prevezeno više putnika i robe nego 2020., robe više nego 2019.
ŽELJEZNICA
HAKOM: Željeznicom prevezeno više putnika i robe nego 2020., robe više nego 2019.
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine prevezeno 3,38 milijuna putnika ili dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je robe prevezeno 3,73 milijuna tona ili 1,7 posto više, podaci su regulatorne agencije HAKOM.
Dolar ojačao; investitori neskloni riziku
FOREX
Dolar ojačao; investitori neskloni riziku
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su se investitori na početku novoga tjedna okrenuli američkoj valuti koju percipiraju sigurnim utočištem u nesigurnom okruženju.
Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
RIZICI
Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
ZAGREB - Oporavak je neizvjestan, jako dugo smo pod niskim kamatama, cijene obveznica i dionica su na povijesno najvišim razinama, a svijet i centralne banke već razmišljaju kako povući višak likvidnosti iz sustava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE