GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija: Za jabuke iskorištena kvota, za mandarine 42 posto; rok za isporuku 31. prosinca

Agencija: Za jabuke iskorištena kvota, za mandarine 42 posto; rok za isporuku 31. prosinca
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2014 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Za doniranje jabuka u humanitarne svrhe za što se može dobiti novac Europske unije iskorišteno je sto posto kvote, dok je za doniranje manadrina do srijede, 24. prosinca, iskorišteno 42 posto kvote, izvijestili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz koje podsjećaju proizvođače da mjera povlačenja voća s tržišta zbog ruskog embarga traje do kraja ove godine, odnosno da je 31. prosinca 2014. rok do kada traje isporuka voća.
Po podacima Agencije, do današnjeg dana zahtjeve za isplatu isporučenog voća podnijelo je 98 proizvođača s traženim iznosom potpore od 4 milijuna kuna.

Europska komisija je u rujnu odlučila o interventnim mjerama za voće i povrće vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju.

Hrvatskoj je za financijsku pomoć Europske unije određena kvota od 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, a primatelji tih jabuka i mandarina mogu biti centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Iz Agencije u priopćenju podsjećaju i na proceduru prema kojoj svi proizvođači jabuka i mandarina koji žele povući voće s tržišta i za to dobiti novac Europske unije moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca koji se nalazi na web stranici Agencije.

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini, a refundira mu se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta.

Agencija potom šalje povratnu informaciju proizvođaču o prihvatljivim količinama za isporuku i tada proizvođači mogu isporučiti voće vrtićima, školama, bolnicama, humanitarnim i ostalim ustanovama s liste, a prije same isporuke mora javiti poljoprivrednoj inspekciji i Agenciji za plaćanja koja provodi kontrolu na terenu.

Agencija za plaćanja provodi dva tipa kontrole - prvog stupnja koje se provode kod proizvođača i to tako da se na svakom gospodarstvu i/ili skladištu prije otpreme provjerava prateća dokumentacija i proizvodi (identitet, težina i usklađenosti s tržišnim standardima) te drugog stupnja u kojoj se kod proizvođača na svakom gospodarstvu provjerava poslovna dokumentacija povezana s provedbom mjere i kod primatelja na način da se provjeri vođenje evidencija i dokumentacija kojom se potvrđuje krajnje odredište povučenih proizvoda odnosno da su preuzeti od treće strane s ciljem njihove slobodne distribucije.

Nakon isporuke voća proizvođač šalje Agenciji za plaćanja zahtjev za isplatu s dokumentacijom kojom dokazuje isporuku i primitak proizvoda povučenih s tržišta, podsjećaju iz Agencije iz koje mole proizvođače da se pridržavaju uputa te da Agenciji šalju potpunu dokumentaciju.

Tagovi: jabuke, mandarine, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE