GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Nikola Tesla: Visoka profitna margina, manji ROE

Aerodrom Nikola Tesla: Visoka profitna margina, manji ROE
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2016 / 11:53
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Moguća privatizacija Aerodroma Nikola Tesla jedna je od najvažnijih tema Beogradske berze ove godine.

Procena vrednosti beogradskog aerodroma trebala bi da bude okončana do kraja ove godine. Zato je interesantno da se pogleda poređenje Aerodroma Nikola Tesla s ostalim aerodromima čije se akcije kotiraju na evropskim berzaa.

Već je na prvi pogled vidljivo da postoje velike razlike u veličinama, pišu analitičari iCapitala. Najveće (španska Aena, pariski ADP i Fraport) imaju godišnju prodaju veću od 2,5 milijarde evra dok je u slučaju beogradskog aerodroma ta cifra daleko manja i iznosi 66 miliona evra u 2015. godini. I dok se većina najvećih aerodroma finansira putem duga, interesantno je da beogradski aerodrom gotovo da i nema finansijskih obaveza. To povećava njegovu profitabilnost, što se vidi u profitnoj margini, no vrši pritisak na ROE (povrat na kapital).

Kada malo dublje zagledamo u cifre, vidimo da Aerodrom Nikola Tesla ima EBITDA marginu veoma blizu najboljih kompanija u ovom sektoru. Profitne margine znatno su više od kompanija s kojima smo ih poredili (već smo napomenuli da beogradski aerodrom gotovo nema duga).

S druge strane, odsustvo duga vrši pritisak na ROE koji je i dalje iznad proseka u ovom sektoru, ali je ispod kompanija koje su najbolji performeri. Ako ne isključimo uticaj novčanih primitaka od Air Serbije, Aerodrom Nikola Tesla ima profitnu marginu od 21% i ROE od 7%.

Veliki znak pitanja jeste status Air Serbije gde se ne očekuje ponovo velika jednokratna uplata na ime starih dugova Jat Airwaysa, a veoma je neizvesno kada će Air Serbia napokon početi da plaća aerodromske usluge.

Tagovi: Aerodrom Nikola Tesla, Fraport, Air Serbia
PROČITAJ I OVO
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
FOREX
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
LONDON - Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.
Srbija nabavlja pet miliona maski
MASKE
Srbija nabavlja pet miliona maski
BEOGRAD - Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a kupovina će biti ograničena, tako da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, objavio je list Politika.
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
PREPORUKE
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
ANALIZA - Širenje epidemije koronavirusa uzburkalo je tržište u Aziji i drugdje i pogodilo lance opskrbe širom svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE