GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Mostar blizu prijeratnog rekorda

Aerodrom Mostar blizu prijeratnog rekorda
AVIO PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2013 / 09:32
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Međunarodni aerodrom u Mostaru iza sebe ima najuspješniju poslijeratnu godinu sa prometom od oko 80.000 putnika. U isto vrijeme, ostala tri aerodroma u Bosni i Hercegovini bilježe pad u prometu.
Rekord mostarskog aerodroma za vrijeme Jugoslavije bio je 86.000 putnika godišnje. Prema procjenama, ove godine taj rekord bi mogao biti premašen jer se iz godine u godinu bilježi nevjerovatan porast. Prošle godine je bilo čak 112 posto više putnika u odnosu na 2011. godinu, odnosno 78.055 osoba je prošlo kroz jedini aerodrom u Hercegovini.

"Promet na Aerodromu Mostar bilježi konstantan porast, tako da možemo reći da svake godine imamo stopostotno povećanje. U 2011. godini ukupan promet je bio 38.000 putnika, dok je u 2012. godini bio 80.000 putnika, što je vrlo blizu prijeratnom prometu", kaže Marko Đuzel, inžinjer aerodromskog saobraćaja Aerodroma Mostar za portal Klix.ba.

Naš sagovornik pojašnjava kako većina putnika dolazi iz italijanskih gradova kao što su Napulj, Rim, Palermo, Pescara, Torino, Bergamo, Trst, Bari....

"Određeni broj putnika dolazi i iz Švicarske. Većina putnika ide u Međugorije, ali ima slučajeva da slete u Mostar pa nastavljaju put do nekih od jadranskih ljetovališta. U idućoj godini će biti određeni broj putnika iz Irske, tako da očekujemo između 130.000 i 150.000 putnika", kaže Đuzel te dodaje kako je plan i uvođenje novih linija iz Italije u cilju pokrivanja cijele zemlje.

"Nije isključeno da dobijemo i neku redovnu liniju", kaže na kraju inžinjer aerodromskog saobraćaja Aerodroma Mostar.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u 2012. godini imao 580.058 putnika, što je za tri posto manje u odnosu na 2011. godinu.

"To je odraz objektivnih okolnosti jer treba uzeti u obzir da je mađarska aviokompanija Malev u februaru 2012. godine obustavila sve letove te je nacionalni avioprevoznik BH Airlines reducirao broj operacija, što se u konačnici moralo odraziti na ukupan promet Međunarodnog aerodroma Sarajevo", kazala nam je Alma Krnić iz Odjela za odnose sa javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Na naš upit da li će u 2013. godini biti uvedene nove avionske linije sa najvećeg bh. aerodroma, rekli su nam kako sve zavisi od aviokompanija jer su one te koje donose odluke na osnovu analitičkog ispitivanja područja u koje namjeravaju letjeti.

"Najsvježiji primjer takvog ispitivanja tržišta su Turkish Airlines, koji je povećao broj letova prema Istanbulu, te niskotarifna aviokompanija Pegasus Airlines, koja od februara počinje obavljanje redovnih letova na relaciji Sarajevo - Istanbul. Također, Croatia Airlines je za ljetni period (počinje 31. marta) najavila povećanje broja letova na liniji Sarajevo - Zagreb, ukupno 13 letova sedmično", kazali su nam iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo

U protekloj godini Međunarodni aerodrom Banja Luka imao je 6.238 putnika, odnosno 1121 let, što je mane u odnosu na 2011. godinu kada je ovaj aerodrom imao 8.020 putnika, odnosno 1334 leta.

"U 2011. godini smo imali veći broj putnika jer je pored kompanije BH Airlines sa našeg aerodroma saobraćala i slovenska kompanija Adria Airways. Trenutno sa Međunarodnog aerodroma Banja Luka, osim letova Generalne avijacije, postoji jedna komercijalna linija sa letovima Cirih - Banja Luka - Cirih, četiri puta sedmično, prevoznik je domaći BH Airlines", kazala je Sanela Kasalović iz Međunarodnog aerodroma Banja Luka.

Ona je potvrdila i da su u toku pregovori sa dvjema aviokompanijama za uspostavljanje novih linija sa banjalučkog aerodroma te dodala kako se nadaju pozitivnom ishodu.

Prema riječima direktora Envera Jukanovića, na Međunarodnom aerodromu Tuzla u 2011. godini bilo je 4.529 putnika i prometovano je sa 276 tona cargo tereta.

"U protekloj godini imali smo 4.191 putnika. U ovog godini očekujemo blagi porast i otvaranje novih aviolinija iz Tuzle za neke evropske gradove", kazao je Jukanović.

Fantomski aerodrom u Trebinju je kao i prethodnih godina ostvario "rekordnih" nula letova i promet od nula putnika.

Tagovi: Aerodrom Mostar, Zračna luka Mostar, Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Banja Luka, Aerodrom Tuzla
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE